ASSALOMU ALAYKUM "MALHAMUZ"GA HUSH KELIBSIZ!

пятница, 3 января 2014 г.

Сахарозаменители - польза и вред.


САХАРКУ ? ... Сахарозаменители - польза и вред.


Сохранить в личный архив

Не представляете себе жизни без сладкого?

Обойдемся без насильственных ограничений.
Сахару найдется достойная замена.

Сегодня в любом супермаркете вы найдете целую коллекцию заменителей сахара. И покупают их не только те, кто страдает от лишнего веса и проблем с обменом веществ, но и те, кто просто привык заботиться о своем здоровье.
Ведь избыток сладкого, как известно, приводит к дисбалансу ферментов в пищеварительной сис- теме. А, кроме того, сладости разрушают зубы, потому что поддерживают во рту идеальную среду для размножения микробов.
Но насколько сахарозаменители полезнее и безопаснее сахара?
В нашем сознании магическая фраза "без сахара" на жевательной резинке, бутылочке с колой или батончике мюсли означает низкую калорийность. Увы, это далеко не так! Давайте разберемся.

Сахарозаменители бывают двух видов:
натуральные углеводные и искусственные, неуглеводные.


Натуральные сахарозаменители

Они, как и сахар, потребляются в достаточно больших количествах, но имеют в 1,5-2 раза меньшую энергетическую ценность. Это фруктоза, ксилит, сорбит, маннит, мальтит, изомалт, палатинит и другие. Очень важно, что эти сахарозаменители являются одновременно носителями сладкого вкуса,
источником энергии и наполнителем пищевых продуктов.

Фруктоза
Вещество растительного происхождения, получаемое из фруктов и ягод. Природная фруктоза есть также в меде (почти половина от общего веса). Внешне она выглядит почти так же, как сахар, но при этом в полтора раза слаще него. Но, в отличие от глюкозы, она повышает уровень сахара в крови в три раза медленнее. Обладает примерно такой же энергетической ценностью, что и сахар (375 ккал на 100 г), но попадает в клетки без участия инсулина, и на его секрецию практически не влияет. По мнению некоторых диетологов (например, Мишеля Монтиньяка) любой человек, заботящийся о своем здоровье, должен полностью заменить в своем рационе сахар на фруктозу.

Плюсы:
  Абсолютно безвредна.
  Ее можно употреблять в качестве добавки к чаю или кофе, так и для приготовления компотов, джемов и варенья.
  В любых блюдах особенно подчеркивает вкус и аромат фруктов и ягод.
  Продукты с фруктозой дольше сохраняют свежесть.
  Стабилизирует уровень сахара в крови.
  Исследования показали полезность фруктозы в проявлении тонизирующего эффекта, а также для людей, имеющих большую физическую нагрузку. Поэтому питание с фруктозой полезно для спортсменов, водителей и т.д.
  Риск возникновения кариеса зубов понижает на 30-40 %.

Минусы:
  Влияет на уровень сахара в крови, а потому при диабете использовать ее необходимо очень осторожно.
  Желающие похудеть не должны забывать о ее достаточно высокой калорийности.

Не стоит сильно увлекаться. Во-первых, злоупотребляя фруктозой, есть риск нажить себе проблемы с сердцем, а во-вторых, фруктоза в организме служит основой для образования жира. Поэтому, если есть желание сбросить вес, фруктозу лучше ограничить.

Безопасная суточная доза: Не более 30-45 г.

Ксилит и сорбит
Сорбит впервые был выделен из ягод рябины (Sorbus - "рябина" по латыни).
Он также содержится в морских водорослях, яблоках, абрикосах и других плодах.

Ксилит получают из сердцевины кукурузы и шелухи хлопковых семян.
По сладости ксилит очень близок к сахару, а сорбит почти в два раза менее сладкий. По калорийности же они оба с сахаром сравнимы, а на вкус отличаются незначительно. Оба вещества медленно проникают в ткани и при этом не влияют на уровень сахара в крови, поскольку, как и фруктоза, они не вызывают выброса инсулина.

Плюсы:
  Не являются углеводами, а потому могут использоваться в диабетическом питании безо всякой опаски, в отличие от фруктозы.
  Повышают секрецию желудочного сока и обладают желчегонным действием.
  Активно противодействуют разрушающим ткань зуба микробам и значительно снижают риск кариеса, поэтому входят в состав некоторых зубных паст и жевательных резинок.
  Сорбит помогает организму снижать расход витаминов В1, В6 и биотина, а также, способствует улучшению микрофлоры кишечника, синтезирующей данные витамины.
  Оба подсластителя можно использовать вместо сахара для приготовления любых блюд.
  Сорбит отличается сильной гигроскопичностью и способен притягивать влагу из воздуха, вследствие этого он смягчает продукты и предотвращает их от высыхания и затвердения.
  Сорбит используется также в качестве натурального консерванта и эмульгатора.

Минусы:
  В больших дозах (более 30 граммов за один прием) ксилит и сорбит вызывают расстройство желудка.
  Способствуют развитию холицистита (желчекаменной болезни).
  Калорийность сорбита (354 ккал) и ксилита (367 ккал) сравнима с сахаром, поэтому при диетах их употреблять не рекомендуется.

Безопасная суточная доза: Не более 30-50 г.

Искусственные подсластители
Натуральные заменители сахара отличаются довольно высокой калорий- ностью. Вот почему появилась необходимость в сладком веществе, не содер- жащем углеводы, или столь сладком, чтобы его употребляли в ничтожных количествах. Так синтезировали искусственные сахарозаменители, которые, попадая на вкусовые рецепторы языка, вызывают нервный "импульс сладости", но остаются безвредными и непитательными подсластителями- "пустышками". Они превосходят сахар по сладости в десятки, сотни и тысячи раз, но никак не влияют на выброс инсулина и уровень сахара в крови.

К разрешенным в России относятся сахарин, цикламат, ацесульфам, аспартам, сукралоза, и некоторые другие. Большинство подсластителей не усваиваются человеческим организмом и выводятся из него в неизменном виде. Они подходят как людям, страдающим диабетом, так и желающим похудеть.
Впрочем, все они имеют довольно большое количество противопоказаний.

Сахарин
Первый искусственный подсластитель, а его сладость в 250-450 раз больше, чем у сахара.

Плюсы:
  Сохраняет сладость в присутствии кислот.
  Стабилен при замораживании и нагревании.

Минусы:
  Имеет неприятный металлический привкус.
  Относится к запрещенным во время беременности веществам (хотя подтвержденных данных о его проникновении через плаценту нет).
  До сих пор полностью не сняты подозрения в том, что сахарин влияет на обострение желчнокаменной болезни.
  Запрещен в США, Канаде и странах ЕС, так как считается потенциальным канцерогеном.

Безопасная суточная доза: Примерно 11 таблеток (одна таблетка содержит 16 мг сахарина).

Цикламат
Этот подсластитель известен уже более 70 лет. Он слаще сахара в 30-50 раз. Обычно используется в сочетании с другими подсластителями.

Плюсы:
  Термостабилен, переносит тепловую обработку.
  Хорошо хранится и может использоваться при приготовлении фруктовых соков, компотов и кондитерских изделий.

Минусы:
  Имеет неприятное химическое послевкусие.
  В опытах на животных также показал некоторую канцерогенность (хотя у людей она достоверно не выявлена).
  С 1969 года запрещен в США, Франции, Великобритании и еще ряде стран из-за подозрения, что он провоцирует почечную недостаточность.
  Не рекомендуется беременным женщинам и детям.

Безопасная доза: Не более 21 комбинированной таблетки (с содержанием 40 мг цикламата и 4 мг сахарина).

Аспартам
Этот подсластитель в 120-200 раз слаще сахара.
Считается наиболее современным и популярным среди всех искусственных сахарозаменителей, но обычно используется не самостоятельно, а в смесях с другими сахарозаменителями. Кстати, вы можете даже не подозревать, что используете в пищу аспартам, поскольку он присутствует в более чем 6000 наименований продуктов, в том числе, таких как детские витамины, лекарства, диетические напитки. Между тем, например, в США количество жалоб на аспартам от потребителей составляет 80% всех жалоб на пищевые добавки.

Плюсы:
  В организме аспартам расщепляется на простые элементы - аминокислоты, которые органически включаются в обмен веществ.
  Его присутствие усиливает вкус и аромат фруктов.

Минусы:
  Термически нестойкий.
  Теряет сладость в сильнокислотных и слабощелочных средах, например в чае с лимоном и т.д.
  При температуре около 30°С разлагается на формальдегид (канцероген класса А), метанол (метиловый или древесный спирт) и фенилаланин.
  Противопоказан больным фенилкетонурией - врожденным нарушением обмена фенилаланина в организме, приводящим к умственной отсталости.
  Противопоказан во время беременности (в США был шумный судебный процесс, во время которого 780 женщин предъявили иск компании-производителю аспартама, утверждая, что он вызвал у них внутриутробный воспалительный процесс).
  Признан в США генетически модифицированным продуктом, имеющим достаточно большое количество явных подтверждений его опасности для здоровья.
  Считается веществом, которое может провоцировать опухоль мозга, множественный склероз, эпилепсию, базедову болезнь, хроническую усталость, болезни Паркинсона и Альцгеймера, диабет, умственную отсталость и туберкулёз.
  Категорически запрещается использовать в детском питании.
  Считается потенциальным аллергеном.

Безопасная доза: Не более 15 таблеток (одна таблетка содержит 18 мг аспартама).

Ацесульфам
Фигурирует также под именами ацесульфам калия или Sweet One. Это вещество почти в 200 раз слаще сахара. Часто используется в безалкогольных напитках, при производстве мороженого, конфет, тортов и жевательной резинки, а также при изготовлении лекарственных средств.

Плюсы:
  Долго хранится.
  Не вызывает аллергических реакций.
  Термически и химически устойчив.

Минусы:
  Плохо растворяется в воде.
  Не рекомендуется детям, беременным и кормящим женщинам.
  Содержит метиловый эфир, который ухудшает работу сердечно-сосудистой системы, вызывая сердечную недостаточность и аспарогеновую кислоту, которая оказывает возбуждающее действие на нервную систему.
  В США признан медиками медленно действующим ядом и веществом, способным ускорить развитие злокачественных опухолей.

Безопасная доза: Примерно 31 таблетка в сутки (одна таблетка содержит около 20 мг ацесульфама калия).

Прочитав все вышеизложенное, вы наверняка решите навсегда отказаться от любых сахарозаменителей и подсластителей. Правда, придется заодно забыть и о самом сахаре: он, как известно, здоровья не прибавляет. Однако подобный полный отказ от всего сладкого - это крайность. Впрочем, как и неумеренное использование всяческих заменителей сахара. Истина, как обычно, находится на золотой середине. Ведь, жить совсем без сладкого - это очень грустно! Хотя и полезно!

источник:

http://wlal.ru/diets/nosugar.shtml

Сахарозаменитель – сукразит



Этот заменитель сахара могут употреблять диабетики. Он не усваивается организмом. В таблетках также присутствует кислотный регулятор.



Плюсы сукразита Сукразит слаще сахара в десятки раз, не содержит калорий. К тому же, он экономичен. Одной упаковкой можно заменить 5-6 килограмм сахара.



Минусы сукразита (возможный вред) Один из ингредиентов, входящих в состав таблеток, токсичен для организма. Но до сих пор эти таблетки не запретили. Поэтому, по возможности, лучше их не употреблять.



Безопасная доза не должна превышать 0.6 граммов за сутки.



Стевия – природный заменитель сахара (SWETA)



Стевия произрастает в Южной и Центральной Америке. Из нее делают напитки. Она, конечно, не настолько сладкая, как синтетические заменители сахара, но зато натуральная. Кроме того, она приносит пользу организму. Стевия выпускается в различных формах, но удобнее всего ее применять в порошке.



Плюсы стевии Стевия вкусная и недорогая. Кроме того, она не повышает уровень сахара в крови, а это значит, что диабетики могут ее употреблять. Кроме того, стевия менее калорийна, чем сахар, поэтому она будет полезна всем, кто хочет похудеть.



Минусы стевии У стевии минусы отсутствуют. К сожалению, дискуссии о пользе и вреде даже натуральных подсластителей позволяют прийти к выводу, что исключительно полезную стевию… следует ограничивать, если вы хотите снизить вес или имеете сахарный диабет. Класть медовую траву в каждое блюдо от творога до пирога – не лучшее решение для худеющих. Диетологи давно заметили, что организм реагирует не только на углеводы, но и на сладкий вкус сам по себе повышением уровня сахара в крови. Если вы пытаетесь похудеть с помощью изменения образа жизни и режима питания, следует употреблять стевию вместе с белковыми продуктами, чтобы нейтрализовать данный эффект. Не исключены случаи индивидуальной непереносимости, негативной реакции со стороны ЖКТ, расстройства желудка и кишечника. Иногда употребление стевии вместе со свежим молоком вызывает диарею. В общем, реакция каждого человека на это растение индивидуальна, и, вводя новые продукты в рацион, следует очень внимательно ее отслеживать.

 Безопасная доза составляет до 35 грамм за одни сутки.

Подготовил А.Н.Саттаров

повышающие иммунитет зимой


Названы продукты, повышающие иммунитет зимой


 25.12.13 | МЕД-инфо

Сейчас самое время, чтобы запастись необходимыми питательными веществами.

В холода нашему организму остро необходимы витамины С, А, D, Е, витамины группы В, селен, цинк, пробиотики, флавоноиды, ряд незаменимых аминокислот и клетчатка. Просто нужно каждый день съедать продукты, которые их содержат.

Рыба содержит селен — этот минерал помогает белые кровяным клеткам производить белки цитокины, которые способны избавить организм от вирусов простуды и гриппа. Дополнительный бонус от употребления морской рыбы, такой как лосось, макрель и сельдь — повышение уровня омега-3 кислот, которые снижают воспаление и дополнительно защитят от простуды и инфекций дыхательных путей.

Говядина является отличным источником цинка, который также помогает развитию белых кровяных клеток. Известно, что люди даже с незначительным дефицитом цинка, более восприимчивы к инфекции. Грибы также помогают повысить синтез и активность белых кровяных клеток. лучшим для иммунной системы считаются грибы шиитаке и рейши. И черный, и зеленый чай содержат L-тианин — аминокислоту, из которой построены белки иммунной системы. Участники одного из исследований специалистов Гарварда, которые пили по 5 чашек черного чая в день в течение двух недель, были в 10 раз лучше защищены от вирусов, чем те, кто пил просто горячий напиток.

Куриный суп — ваше спасение, если вы все-таки почувствуете себя плохо. Он прочищает нос, а также оказывет противовоспалительное действие. Ну, а серосодержащая аминокислота цистеин, которая высвобождается из курицы во время приготовления, дает мощный импульс иммунной системе. Сладкий картофель батат содержит витамин, который помогает построить соединительную ткань кожи. Этот витамин — также первая линия обороны в борьбе с бактериальными и другими инфекциями.


Подготовил – А.Н.Саттаров


четверг, 2 января 2014 г.

шеърият гулшани


                  КЎНГИЛ

Мени не..не  куйларга солдинг,
Телба қилиб, ақлимни олдинг!
Мутлоқ ҳокимим бўлиб қолдинг,
Яна нима истайсан, кўнгил,
Тезроқ бўл, деб қистайсан,
                                         кўнгил!

Гоҳо ишва, гоҳ ноз айладинг,
Ишларимни кўп соз айладинг!
Узоқларга парвоз айладинг,
Яна нима истайсан, кўнгил,
Тезроқ бўл, деб қистайсан,
                                       кўнгил!

Ҳар доимо райингга кирдим,
Сенинг учун елиб..югурдим!
Яқинлардан юзимни бурдим,
Яна нима истайсан, кўнгил,
Тезроқ бўл, деб қистайсан,
                                   кўнгил!

Ошно бўлдим жононаларга,
Ишқ дардида парвоналарга!
Ўхшаб кетдим девоналарга,
Яна нима истайсан, кўнгил,
Тезроқ бўл, деб қистайсан,
                                    кўнгил!

Кўпайтирдинг улфатларимни,
Бошга солдинг кулфатларимни!
Буздинг ширин суҳбатларимни,
Яна нима истайсан, кўнгил,
Тезроқ бўл, деб қистайсан,
                                      кўнгил!

Боқмай юрдим ўнгу сўлларга,
Тўғри ва ё қинғир йўлларга!
Чиқиб кетдим саҳро, чўлларга,
Яна нима  истайсан, кўнгил,
Тезроқ бўл, деб қистайсан,
                                     Кўнгил!

Сени дебон ҳаддимдан ошдим,
Ғурур билан қайнадим, тошдим!
Бу ҳаётда гоҳо  а д а ш д и м ,
Яна нима истайсан, кўнгил,
Тезроқ бўл, деб қистайсан,
                                  кўнгил!
Энди мени ортиқ қийнама,
Енгил..елпи ўйин ўйнама!
Ақлли  б ў л ,  асло айнима,
Яна нима истайсан, кўнгил,
Тезроқ бўл, деб қистайсан,
                                   кўнгил!
Етмишдан ҳам ўтди..ку ёшим,
Ҳам тугади сабр..бардошим!
Бўлолмайсан энди тенгдошим,
Яна нима истайсан, кўнгил,
Тезроқ бўл, деб қистайсан,
                                    кўнгил!
Хаёлимни тарк этиб кетгин,
Бу ҳолимга сен раҳм этгин!
Суҳайлийнинг додига етгин,
Яна нима истайсан, кўнгил.
Тезроқ бўл, деб қистайсан,
                                   кўнгил!
             ..........................
                
                   С У Ҳ А Й Л И Й
                (Қоражон ҚОДИРОВ)
                       А н д и ж о н


Гранат





Гранат - кисло-сладкий плод, на самом деле являющийся ягодой. В одном плоде содержится 400-700 съедобных семян, разделенных на сегменты тонкими, молочного цвета, мембранами. Каждое крошечное семя окружено прозрачной гладкой ярко-красной мякотью. Зрелые плоды размером с большой апельсин, имеют тонкую жестковатую кожуру, цвет которой может варьироваться от красного до розовато-желтого. Плоды венчают оригинальные чашелистики в форме короны.

В природе гранаты растут как густые кустарники или невысокие деревья вида Puncia granatum с колючими ветвями. Гранатовые деревья плодоносят каждый год и не требуют большого ухода. Для вызревания плодов необходимо долгое жаркое лето, при этом дерево может выдержать 9-12 градусов мороза зимой.



Кора и корни гранатового дерева обладают лекарственными свойствами, из листьев заваривают целебный чай, плоды вкусны и питательны. Высушенные цветы гранатового дерева заваривают как чай, его вкус напоминает чай из цветков ибискуса. Брызжущий сок гранатовых зерен необычайно богат аскорбиновой кислотой, другими фруктовыми кислотами, сахарами и танинами. В народной медицине сок сладких гранатов используется при болезнях почек, а кислых - как средство от камней в почках и желчном пузыре. Сок граната хорошоутоляет жажду при лихорадке и действует как жаропонижающее. Гранатовый сок содержит больше антиоксидантов, чем любой другой напиток, будь то красное вино, зеленый чай, сок голубики или клюквы. Древние египтяне использовали фрукт для лечения дизентерии и выведения из организма глистов, а шри-ланкийцы готовят отвар из красных цветов граната для профилактики глазных инфекций. Сок граната полезен для очищения голоса, лечения чесотки и прохождения пищи в организме.

Считается, что родиной гранатового дерева является Персия. Гранат - один из самых древних плодов, известных человеку. Они всегда были популярны на Ближнем и Среднем Востоке, были хорошо известны в Древнем Риме. Бытовала версия, что гранат впервые произрос в Китае. Но она распалась после того, как учеными было установлено, что в Китай гранаты попали только в 100 г до н.э. благодаря представителю династии Ханьшуй, Джанг Киану (Zhang Qian), который кроме гранатов привез на Дальний Восток кориандр, грецкие орехи, горох, огурцы, люцерну, виноград и тмин.



Русское название гранат произошло от латинского granatus (зернистый). История происхождения названия этого плода сама по себе очень интересна. В Древнем Риме у этого плода существовало два латинских названия - malum punicum и malum granatum. Первое буквально означало «пуническое яблоко», пунийцами римляне называли финикийцев, переселившихся из Малой Азии в Северную Африку в XII-VII веках до н.э. и основавших там рядколоний: Карфаген, Утика, Лептис-Магна и другие. В то время считалось, что лучшие гранаты растут именно в Карфагене. Второе название, буквально означающее «зернистое яблоко» - malum granatum, легло в основу названий этого плода на других языках: в немецком - Granatapfel (Apfel - яблоко), итальянском - melograna (mela - яблоко), шведском - Granatapple, испанском - Granada, французском - Grenade и английском - pomegranate (от латинского pomum - плод).

С древнейших времен на Востоке гранат считают королем всех плодов. Вероятно, благодаря именно той оригинальной форме чашелистиков, которая образует «корону». Даже считается, что именно гранат подсказал людям форму головного убора королей - корону.

Мавры завезли гранат в Испанию приблизительно в 800 году до н.э. В Британии гранат появился благодаря Королю Генри VIII. Берегов Америки гранат достиг на кораблях конкистадоров. Но до сих он не пользуется в этой стране той славой, какую снискал себе на Ближнем и Дальнем Востоке, в Европе.



Семена плодов граната широко используются и в свежем виде, и как приправа к различным блюдам и соусам. Из гранатов готовят вино и пунши. Гранат подают с мороженым, перемешивают с густыми сливками и с раздробленным безе для восхитительного десерта или посыпают салаты. Из сока граната готовят различные напитки, сиропы, например, гренадин, а также густые соусы, которые широко используютсяв иранской, турецкой и азербайджанской кухнях. Например, на основе уваренного гранатового сока азербайджанцы готовят наршараб - соус к мясу. Из молодых корней гранатового дерева получают особый вид сахара гранадин /drink/grenadin/, который обладает приятным вкусом и ароматом и применяется в восточной кухне при приготовлении кондитерских изделий, различных видов халвы и т.п. Особенно славятся своим умением обращаться с гранатами индийские повара. В Северной Индии (главным образом, на северо-западе - в штатах Пенджаб и Гуджарат) семена граната сушат и используют как специю, которой приправляют блюда из овощей и бобовых; такую приправу из сушеных гранатовых зерен называют анардана. Семенами граната часто украшают и жгуче-сладкие овощные блюда-карри, что придает кушаньям приятную охлаждающую ноту. Сок граната обычен в Северной Индии не только для блюд и десертов, но и для маринования - он содержит энзимы, которые делают мясо более нежным. На Кипре хорошо известно блюдо голива, ингредиентами которого помимо зерен граната являются миндаль, отварные зерна пшеницы, ягоды смородины и корица, которое готовят в память об умерших родственниках.

При покупке гранатов следует выбирать большие, блестящие плоды, тяжелые для своего размера. Они не должны иметь повреждения и быть коричневыми на конце. Плоды граната можно заморозить на достаточно продолжительное время. Для этого нужно просто положить целый фрукт в плотный пакет для заморозки и хранить.
Подготовил – А.Н.Саттаров



среда, 1 января 2014 г.



                           ТАРВУЗНИНГ  ХОСИЯТЛАРИ.

 Абдуқодир Саттаров,
“Малҳам” халқ табобати маркази раҳбари, халқ табиби,



Тарвузким ёз ойи жонга ҳаловат,
Чанқаган одамга беради роҳат.
Ўзининг ҳўл совуқ мижози билан
Танани совутар, сўнар ҳарорат.

   Тарвуз қовоқгулдошлар оиласига мансуб 1 йиллик ўсимлик бўлиб, ер юзида кўп етиштириладиган полиз маҳсулотларидан биридир. Тарвузнинг хўраки, хашаки ва ёввойи турлари бор. Тарвуз Европа, АҚШ, Япония, Хитой, Ҳиндистонда кенг тарқалган. Асосан Волгабўйи, Ғарбий Кавказ, Украинанинг жануби, Молдавия, Жанубий-Шарқий Қозоғистон ва айниқса Ўрта Осиё республикаларида кўплаб экилади.

   Ривожланиши…
Тарвуз ер бағирлаб ўсади, унинг палаги 3-4 метр атрофида бўлади. Илдиз ўқ илдиз, барги узун бандли, бўлакли, унинг гули икки жинсли, эркак гуллари палакда Ғуж, тўп-тўп Урғовчилари аксарият якка холда жойлашган бўлади. Аввал эркак сўнг урғочи гуллар, кейинчалик хар иккаласи баравар очилади. Кеч тушгач гултожи барглар ёпилади. Тарвузнинг гуллари хашоратлар ёрдамида чангланади.
Тарвузнинг маданий навлари республикамизда ёз ойларидан то кеч кузга қадар пишади.

   Таркиби…
Тарвуз ўта хушхўр, шифобахш неъмат. Тарвузнинг таркибида 11% га қадар қанд, витамин В1, В2, С, жумладан, фолат кислотаси, лектин кабилар мавжуд. Булардан ташқари тарвуз шарбатида фосфор, кальций, магний, темир, калий тузлари хам бор.

Ҳалқ табобатида…
Ҳалқ табобатида тарвуз водянка сариқ касаллиги билан оғриган беморларга тавсия қилинади. Ундан ўт ва сийдик хайдовчи воситаси сифатида фойдаланилади. Тарвузнинг қуритилган пўчоқларидан дамламалар йўғон ичакнинг яллиғланишига қарши восита сифатида ишлатилади. Семиз одамни озишга ёрдам беради. Паришонхотирлик давоси сифатида хам қадрланади.
Тарвуз шарбати ўт пуфаги, буйрак хамда қовуқдаги майда тош ва қумларни нуратиш ва организмдан чиқариб ташлаш хусусиятига эга. Тарвуз қанд фруктоза кўринишида бўлганлиги сабабли, уни диабет билан оғриган беморлар истеъмол қилишлари мумкин. Юрак хамда буйрак касалликлари билан оғриган беморланинг шишганда тарвуз тавсия қилинади. Тарвуз шарбати жигар тўқималарининг енгил хазм бўладиган қандлар билан таъминлайди. Тарвуз таркибидаги фолат кислотаси унинг шифобахшлигини янада оширади. Холин моддаси жигар фаолиятини яхшилаб, ёғ алмашинувига ижобий таъсир кўрсатади.

Тарвуз уруғи
Ҳалқ табобатида тарвуз уруғидан хам фойдаланилади. Унинг уруғлари сут билан яхшилаб аралаштириб истеъмол этилса, бачадондан қон кетишни тўхтатади. Тарвуз уруғининг мағизлари гижжа хайдовчи омиллардандир.


Илмий тиббиётда…
Илмий тиббиётда тарвуз шарбати подагра ва артритга даво сифатида тавсия этилади. Тарвузнинг қуритилган пўчоқлари билан болаларда учрайдиган калит касаллигини даволашда фойдаланилади. Тарвуз склерозга ва камқонлик касаллигига дармон бағишловчи омил сифатида истеъмол қилинади. Шунингдек ўт, сийдик йўлларида тошдан тозалашда кўплаб истеъмол қилиш буюрилади.

Тайёрлаш…
100 гр қуритилган тарвуз пўчоғи ярим литр қайноқ сув билан дамлаб, совутилади. Сўнгра дамлама шарбатидан ярим стакан миқдорида кунига 4-5 махал ичилади. Бундай муолажа ўткир ва суринкали йўғон ичак яллиғланишида фойдали хисобланади.

Тарвуз навлари…
Республикамизда тарвузнинг “Мармар”, “Хаит қора”, “Кубо қироли”, “Кўзибой”, “Ўзбекистон 452,  “Йўлдош”  каби кўплаб навлари етиштирилмоқда. Бундан ташқари яна бир қатор тарвуз навлари борки улар чорвачиликда озуқа сифатида фойдаланилади.

Ўзбекистон-452
“Ўзбекистон 452”-тезпишар нав, серхосил, меваси ўртача катталикда, юмалоқ бўлиб, ранги оч яшил, тўқ яшил белбоғ йўл бор. Тарвузнинг эти пушти, сершарбат, ширин уруғлари заъфарон сариқ 4 рангли, бу нав тарвузнинг сақланиш муддати ўртача. Тарвуз этида 8-9 фоиз қанд моддаси бор. Мазкур нав замбуруғли касалликларга, хамда шўрхок ерларга чидамли. Унинг ўртача оғирлиги 3-5 кг атрофида бўлади.

“Мармар” Нави…
“Мармар” нави ўртапишарлиги, серхосиллиги ва яхши сақланиши билан ажралиб туради. Меваси думалоқ, шарсимон, ўртача вазни 4 кг атрофида бўлади. Сирти яшил бўлиб оч яшил доғ учрайди. Эти юмшоқ бўлиб, оч қизғиш рангли уруғи бор. Маззаси ширин, ундаги қанд миқдори 8-8,5 фоизни ташкил этади.

“Хаит қора” нави…
“Хаит қора” нави кечпишар бўлиб, жуда яхши сақланадиган сафарбо навлардан хисобланади. Бир дона тарвуз вазни 7-кг 8-кг 15-16 кг гача бўлади. Тарвузнинг кўриниши юмалоқ, тўқ яшил бўлиб, пўсти қалин, сершарбат, ундаги қанд миқдори 10 % га боради. Мева уруғлари йирик, оқ ёки оч сариқ рангда бўлади. Тарвузнинг бу нави қурғоқчиликка анча чидамли бўлиб, серхосилдир.

“Чавкари” нави.
“Чавкари”-тезпишар нав бўлиб, пўстини ранги оч яшил, доғлар бор. Унинг меваси ширин, сершарбат, уруғи қора ва йирикдир.

Қўзибой” нави…
Қўзибой”- ўртапишар, серхосил, яшил сақланиши ва сафарбоблиги билан ажралиб турадиган навдир. Меваси йирик, 5-8 кг атрофида, кўриниши юмалоқ, пўсти тўқ яшил, сершарбат, ширин, ундаги қанд миқдори 8,6-9, 7 % бўлиб уруғлари йирик, оқ рангли. Мазкур нав қурғоқчиликка анчагина чидамли бўлиши билан бирга ун-шудринг ва фузароиз касалликларига хам бардошли.



“Йўлдош” нави…
“Йўлдош”-ўртапишар сафарбоп, декабр-январ ойларигача сақланадиган навдир. Мазкур нав Ўзбекистон олимлари томонидан яратилган бўлиб, Америка оқ тарвузи ва “Қўзибой” нави чачиштириш йўли билан яратилган. Унинг кўриниши юмалоқ, вазни 5 кг атрофида, қўнғура-элептик шаклда, пўсти тўқ яшил рангли ва тўқ яшил белбоғи бўлади. У қурғоқчиликка чидамлидир.

Сафро ва пешоб.
Тарвузким сафро ва пешобни сўндирар хар дам,
Пешоб хайдар ундан еганда одам.
Суюқ қонлар пайдо бўлади ундан,
Вужудингга хўллик ато қилар хам.

Мижозни ўзгартириш.
Сафро билан тўлса меъдаю жигар,
Мижоз қизиб, дам бўлганида логар,
Бу ёмон мижозни ўзгартиришга
Тарвуздан яхшироқ даво йўқ ўтар.

Куйган сафро.
Тарвузга қўшилса искажубин хам,
Ичилса, ярақон топади бархам.
Куйган сафро хилтин қувиб чиқарар,
Овқат хазми учун берар ёрдам.

Тошларни хайдаш
Исканжубин қўшиб ичилса, эй инсон,
Сийдикни танангда айлайди равон.
Вужудинга тошлар ўрнаган бўлса,
Тошларни майдалаб чиқарар осон.

Тарвуз ейиш вақти
Тарвуз ейиш учун энг яхши замон,
Хар икки овқатнинг ўртаси, ёрон.
Биринчи овқатинг меъдадан ўтса,
Тарвузни тўхтатмай еявер равон.

Зарар юз бериши.
Овқатнинг устидан ейилса хар чоғ,
Овқат хазм бўлмай туради узоқ,
Нахорда ейилса зарар қилади,
Хусусан, дим хаво хукм сурган чоғ.

Уриғи ва тош.
Хўл-совуқ бўлади уруғда мижоз,
Моддалар қўзғалса, унга қарши соз.
Ичими беш дирам, тошни қувишда,
Овқатнинг хазмида марғубу мумтоз.

Пўчоқ муроббоси.
Тарвузнинг пўчоғин солиб асалга
Мураббо қилсангу берсан касалга,
Барсан билан вас-вас қувилар ундан,
Хазмга куч берар ўзгармас салга

Тарвуз қадимдан дори воситаси сифатида қўлланилади

Олим табиб Маҳаммад Аъзамхоннинг “Буюк уммон” асарида тарвузнинг этини йилнинг иссиқ даврида пайдо бўладиган куйдирувчи безгакда фойдаланиш ҳақидаги маълумотлар келтирилади. Тарвузни жигар касалликларида, қон қуюлиб қолишида ва организмдан шлакларни чиқаришда қўллашган. Ўрта асрларда араблар “агар тарвуз мунтазам равишда овқатдан олдин тановул қилинса, баданни тозалаш ва ундаги касалликларни олиб чиқиш” хусусиятига эга бўлиши ҳақида гапиришган. Қадимги ҳинд табиблари санскрит ёзма манбаларида тарвуз бутун организмни юмшатиши ва пешоб ҳайдовчи восита сифатида яхши эканини таъкидлашади.

Ёш оналарга – шарт
  Дарвоқеа, бундай таркиби билан фақатгина тарвуз мақтана олмайди, қолаверса, очиғини  айтамиз, ундаги  витаминлар  миқдори жуда ажралиб турувчи эмас.  Тарвуз  том  маънода  қимматли фолат кислатаси (ёки В9 витамини) га эга  эканлиги муҳитроқки, унингсиз инсон танаси меъёрида ривожланолмайди. Фолацин (ушбу витаминннинг яна бир номи) ДНК ва РНК тузилилмалари учун ниҳоятда зарур, у ҳужайралар  бўлинишида иштирок этади ва оқсилларнинг сўрилиши ва қайта  ишланишини  назорат қилади. Аммо  бу кўз илғамас жараёнлар бизга сезилмайди; фолат кислатасининг “кўзга  кўринарли” самараси шундаки,  у терининг  ранги соғлом  бўлишини таъминлайди, овқат хазмини  яхшилайди ва кўкрак сути  ажралишини кўпайтириш билан ёш оналарга фойда беради.
  Айтмоқчи,  ҳомиладорларга  ҳам  В9 сақловчи  маҳсулотларни  кўпроқ истеъмол  қилишни маслаҳат беришади, негаки, бу  элементнинг етишмаслиги ҳомиланинг асаб тизими  шаклланишини салбий акс этади. Ундан ташқари, ДНК қйта ишлаб  чиқилишидаги  тўхтаб қолиш (у ҳам фоталацин тақчиллигида содир бўлади)  саратон  ўсмалари ривожланиши хавфини бирмунча оширади.

 Тарвузнинг шифобахш хусусиятлари замонавий тиббиётда ҳам қўлланади

Хусусан, тадқиқотчилар берган маълумотларга кўра, тарвуз таркибидаги фолий ва аскорбин кислотаси бошқа моддалар билан биргаликда склерозга қарши таъсир кўрсатар экан. Тарвузнинг суви артрит, подагра, ичак касалликлари, атеросклероз каби касалликларни даволашга ёрдам беради. Унинг пешоб ҳайдовчи хусусияти юрак ва буйрак касалликлари билан боғлиқ аъзолардаги шишларни йўқ қилади. Жигар хасталикларида тарвуз суви организмдан ортиқча суюқлик ва шлакларни чиқарибгина қолмасдан, жигар тўқималарини енгил ўзлаштириладиган қандлар билан ҳам таъминлайди.

Турли илмий манбаларга қараганда, организмда суюқликларни ушлаб турмасдан кечадиган буйрак тоши, цистит, нефрит ва пиелонефрит касалликларида суткасига 2,5 кг гача тарвуз тановул қилиш тавсия этилади. Тарвуз буйраклар ва пешоб йўлларини ачиштирмайди. Шифобахш озуқа сифатида камқонликда қўлланилади, таркибидаги фруктоза эса қонда қанд моддаси кўп бўлганида ҳам организм томонидан яхши ўзлаштирилади, шу боис уни қандли диабетда ҳам тановул қилиш мумкин.

Айтиш жоизки, полиз экинларини етиштиришда унга бериладиган ортиқча азотли ўғитлар тарвузларнинг озуқавийлик ва шифобахш хусусиятларига салбий таъсир кўрсатиши мумкин. Савдога чиқариладиган тарвузлар санитария-эпидемиология хизматлари томонидан кимёвий таҳлилдан ўтказилади. Шунинг учун полиз маҳсулотларини харид қилаётганда сотувчилардан тегишли сертификат бор-йўқлигини сўранг.

Машҳур кишиларнинг кўпчилиги ўз организмини тез-тез турли мевалар, сабзавотлар, реза мевалар ва, ҳатто, донли ўсимликларнинг шарбати ёрдамида тозалаб туради. «Marie Claire» журнали турли-туман маҳсулотлар орасида нега айнан тарвузни маъқул кўриш кераклигини аниқлади.
1. Тарвуз калорияси –100 г га бор-йўғи 38 ккал. Агар тарвуз кундалик рационга киритилса, вазнни самаралироқ назорат қилиш ва тери остидаги ёғларни камайтириш мумкин. Тарвуз организмдан холестеринни чиқариб ташлайди, демак, юрак касалликларнинг олдини олишда ҳам ёрдам беради.
2. Тарвуз детоксикацияда самарали. Меваларни кўп миқдорда истеъмол қилиш аллергияни қўзғатиши мумкин. Узоқ вақт ушланган шарбатли парҳез ошқозон билан муаммоларни ва, ҳатто, диабетни келтириб чиқаришга қодир. Тарвуз эса аллергияни қўзғатмайди, уни чекланмаган миқдорда истеъмол қилиш мумкин.
3. Магний моддаси антидепрессант ҳисобланади, у тарвузда кўп миқдорда мавжуд. Асабларни тинчлантирар экан, у уйқуни йўлга қўйиш ва диққат-эътиборни ишга жамлаш учун керакли гормонларни ишлаб чиқади.
4. Тарвуз фолий кислотасига бой бўлиб, у ҳужайраларнинг бўлиниш жараёнида бевосита қатнашади ва оқсилларнинг ишлаб чиқарилишини тартибга солади. Шу боис тарвуз шарбати мушак массаси ривожланишини ҳам рағбатлантиради. Тарвуз спортчилар ва тана парвариши билан шуғулланувчи вақтини кўпроқ жисмоний машқлар билан ўтказадиган кишилар орасида ҳам оммабоп. 
5. Тарвуз бўйича ўтказилган охирги тадқиқотлар унинг таркибидаги L-цитруллин аминокислотаси мушаклардаги зўриқишни бартараф этишда ёрдам беришини аниқлади. Жисмоний юкламалар пайтидаги оғриқ мушакларда сут кислотасининг тўпланиши туфайли пайдо бўлади. L-цитруллин уни орагнизмдан тезроқ чиқариб юборишга кўмаклашади ва бу билан оғриқни енгиллаштиради ҳамда спортчига кучларини тиклаш учун зарур бўлган вақтни тежайди.

Деярли  ичимлик.
Тарвуз  микроэлементларга  қанчалик бой бўлмасин, унинг  асосий таркиби бу сув (85 дан 90 % гача). Шундай экан, у ажойиб  тарзда чанқоқни босади ва ёзнинг  иссиқ кунларида салқин  ичимлик вазифасини бажара олади. Газланган  сув ёки  кўплаб мева  шарбатларидан  фарқли  равишда,  у қийин ҳазм бўлувчи  қанд моддаларини сақламайди. Бундай қанд  моддалари эса  инсулин  ишлаб чиқишни талаб этади,  демак, тарвузни қанд касалига чалинганлар ҳам чекланган миқдорда истеъмол қилишлари мумкин.

 Бошқа томони, унда  минерал тузлар бор,  яъни  тарвуз  меъёрий туз-сув мутаносиблигини қўллаб-қувватлайди ва шу билан бирга, буйракларга зиён етказмайди.

Панд бериши
Тарвузда мавжуд ҳужайралар,  шунингдек ундаги магний ичаклар  моторикасини яхшилайди. Ошқозон-ичак йўлида муаммолари бўлган кишиларнинг тарвузни хаддан ташқари  истеъмол қилишлари уларда диареяни қўзғатиши мумкин, бу эса– сувсизланиш, демакдир. Бундай ҳолатда тарвуз  сиз кутган самаранинг тескарисини кўрсатади.   
Фойдаланилган адабиётлар
А.Н.Саттаров ,Т.Р.Абдурахманов“дардинга шифоман “
М.Хасаний “ Даволардан чиққан садолар”
Даракчи рўзномаси
Интрнет матераллари
Мурожат учун телефон +998-90-987-9-987.Электрон почтамиз : abduqodir sattarov<malham53@mail.ru>
                                                   Абдуқодир Нурмуҳаммад ўғли Сатторов
                                                         “Малхам”   табобати маркази
                                                                    рахбари, халқ табиби.