ASSALOMU ALAYKUM "MALHAMUZ"GA HUSH KELIBSIZ!

суббота, 28 декабря 2013 г.

Гуручнинг ( шолининг) шифобахш хусусиятлари


Гуручнинг ( шолининг) шифобахш хусусиятлари

Ҳабарларда келтирибди-ки оллох таоло дунёнинг яратилишидан неча йил аввал пайғамбар алайхисаломнинг муборак нурларини яратди.

Ва ниманики дунё ва охиратдидир.У нурдан пайдо қилди.ул нур то бобомиз Одам алайхисаломнинг сулблари яни белларига ўтгунча Аллох жала ва аъло ул нурни бир гавхарда сақлади. Пайғамбар алайхиссалом нурларидан ажиралган бу гавхар ғам-андухда қолиб пора- пора бўлди ва гуручга мубаддал бўлди. Шунинг учун бу неъматдан тайёр қилинадиган таом  мусулмонларнинг энг яхши таоми хисобланади. Хатто, энг улуғ мехмонни хам ушбу таом билан зиёфат қиладилар.

Пайғамбар алайхисаломнинг. Таомлар ичида гуруч, қавм орасидаги пешво кабидир, деганлари сўзимизнинг далилидир. Ривоят қиладиларки, ердан чиқадиган ҳар бир гиёҳ манфаатли бўлиши билан бирга зиёнлик томони хам бор. Магар, гуруч ҳамма ҳолда фойдали ва шифодир. Баъзилар дўст тутмай еганлари учун уларга шифо бўлмагай.

Жалолийда келтирилади. Гуруч меъдага қувват бағишлайди,  ич кетишини тўхтатади, ичакларнинг захмини даволайди ва нутфани зиёд қилади. Ҳукамолар айтибдилар. Гуручли таом еган киши яхши тушлар кўради. Шунинг учун у яхши яшаш ва умирнинг узоқ бўлишига хам сабаб бўлади.

                                                                                 “Таомланиш одоби”рисоласидан

 

Табиати: Совуқ ва қуруқ.

Хосияти: Қувватни оширади ва меъдага фойдалидир.

Зарари: Қуланж билан оғриган беморга зиёни бор.

Зарарини даф этиш: Ёғ ёки сут билан истеъмол қилинади.

Гуручни нима учун севиб истеъмол қиламиз? Чунки уни ҳар қанча есак ҳам меъдага тегмайди. Ўзбекнинг мард йигитлари наҳорга тўй ошига чиқади, кексалари тушликка аччиққина мастава ёки мошхўрда ичмагунича кўнгли жойига тушмайди, кичкинтойлар эса байрамларда гуруч қандни маза қилиб ейишади. Гуручнинг шифобахш хусусиятлари ҳам талайгина. Уларни билишни истасангиз, мақоламизнинг бугунги сони билан танишиб чиқинг.
Гуруч тарихи

Бошқа бошоқли ўсимликлар қатори гуруч ҳам Ер юзида тахминан ўн минг йиллар илгари баҳайбат музликлар эригандан кейин ҳозирги Ҳиндистон, Таиланд ва Хитой мамлакатлари жойлашган ерларда пайдо бўлган. Шундан бери дунё аҳолисининг тўртдан уч қисми учун гуруч дони озиқ-овқат сифатида ишлатиб келинмоқда.

Шоли  туркуми  ғалладошлар оиласига мансуб бир йиллик ва кўп йиллик ўсимликдир.Бу турким йигирма тўрт турдан иборат бўлиб улар асосан тропик мамлакатларда тарқалган.Дехқончиликда энг кўп экиладиган тури дала шолисидир.Бу икки турчадан иборат бўлиб ҳинд турчаси Хиндистон ярим ороли ва унинг атрофида экилса ,япон турчаси Хитой, Бирма, Ветнам, Кария, Япония  ва бошқа мамалакатларда етиштирилади

Кўпчилик Осиё мамлакатларида бу ўсимлик нон ўрнини босади. Ҳозир унинг дони қайта ишлаб спирт, пиво, похолидан эса сифатли қоғоз арқон ва халқ хўжалигида керакли бошқа нарсалар тайёрланади. Шоли буғдой ва арпа сингари қадимий экинлардан ҳисобланади. Лекин унинг қаердан ва қачон келиб чиққанлиги тўғрисида хозирча аниқ  маълумотлар йўқ. Аммо тарихий маълумотларга кўра, шолини Хиндистон, хитой ва Бирмада 4-5минг йиллар илгари хам экилган. Шолини маданий ўсимлик сифатида араблар европага    VII асрда олиб борганлар. Ақш да    XVII        асрнинг бошларида экила бошлаган. Россияда шолига қизиқа бошлаган киши Петр 1 бўлган. У арабистонга махсус киши юбориб шоли уруғини олдириб келган. Олиб келган шоли дони Царицин қўйниғи дейилиб, уни биринчи марта Астрахан шахрининг атрофларига, кейинроқ Кубан дарёси хавзасида  экилган.

Ўзбекистонда шоли милоддан аввал III асрларда экилгани маълум.

Дунё бўйича шоли 147 миллион гектар ерга экилади. Шунинг 90 фоиз дан зиёдроғи Осиё қитқасига тўғри келади. Ер юзи бўйича йилига 328 милион тонна(2010 йил малълумоти) шоли хосили олинса унинг учдан бир қисми Хитойга тўғри келади. Шолининг 2000 дан ортиқ нави бўлиб, уларнинг кўпчилиги Хитой, Хиндистон,Япония,Ветнам ва бошқа мамлакатларда тарқалган.

Ҳозир мамлакатларимизда 20 дан ошиқроқ шоли нави районлаштирилган бўлиб, улардан кенг тарқалганлари. Кубан-3, дон-163, Краснадар-424,Дубовский-129 ва боқалар. Республикамизда эса УЗРОС-7,УЗРОС-13,УЗРОС-269, Узбекистон-15 арпа шоли навлари экилади. Шунингдек қадимдан экилиб келаётганмахаллий навлардан ҳам фойдаланилади.


Гуруч - витаминлар манбаи
Унинг таркибидаги фойдали моддаларни санаб ўтсак Менделеевнинг жадвалини нақ ўзини такрорлаган бўламиз. Гуруч айниқса калий моддасига бой. Калий организмга овқат билан бирга тушган тузнинг зарарли таъсирини камайтиради, юрак, қон-томирлар ишини яхшилайди, магний билан бирга асаб тизимини тинчлантиради. Бундан ташқари, «иккинчи нон» таркибида суякларнинг мустаҳкамлигини таъминловчи кальций, фосфор, қон ҳосил қилишда ўрни беқиёс бўлган темир моддаси, асаб тизими учун муҳим бўлган руҳ йод, мис, селен, ҳамда марганец моддалари мавжуд.
Унинг таркибида А, С, Е, РР, В гуруҳ (В1, В2, В6 витаминлари бисёр. Маълумки, В гуруҳга мансуб дармон-дорилар асаб тизимини мустаҳкамлайди, соч, тери, тирноқларнинг соғломлигига жавобгар саналади. Айнан шу витаминлар овқатнинг ҳазм бўлиш жараёнида қатнашиб, организмни зарурий қувват билан таъминлайди.
Қолаверса, гуручда, организм учун зарур бўлган 8 хилдаги аминокислоталар мужассам. Улар танамизда янги ҳужайраларнинг ҳосил бўлишини таъминлайди. Гуруч уруғининг 7-8 фоизи оқсилдан иборат. Бошқа бошоқли ўсимликлардан фарқли равишда, гуруч таркибида глютен моддаси йўқ. Глютен - баъзи инсонларда аллергик таъсир келтириб чиқариши аниқланган. Гуруч таркибидаги лецитин моддаси бош мия фаолиятини кучайтиради, хотирани мустаҳкамлайди, олигосахарид моддаси эса ичаклар ишини яхшилайди, гаммааминокислотаси эса қон босимини туширади

Гуручнинг ватани Осиё, аниқроғи Таиланд ҳамда Вьетнам ҳисобланади. Жанубий Осиёда кўп сув ҳамда йил бўйи иссиқ ҳаво талаб этадиган гуруч нави, Хитой, Корея ва Япония мамлакатларида эса совуққа чидамли, кам сув талаб этадиган навлари етиштирилган.
Сувда етиштириладиган шолининг етилишига яқин сувнинг баландлиги 13 см. атрофида бўлиши шарт. Бир туп ўсимлик поясида 100дан 200 донагача донлар етилади. 100 гр. хом гуруч таркибида 4,1 г оқсил моддаси мавжуд.
Гуруч оқ, сариқ, қизил, қўнғир ҳаттоки қора рангларда бўлади. Қора ранг­даги гуруч ёввойи тур ҳисобланиб таркибида фойдали моддалар кўп бўлади. Ундан таом тайёрлаганда бошқа гуручларга нисбатан қаттиқ бўлгани учун 40-45 дақиқа вақт керак бўлади. Қўнғир рангли ёки қипиғидан тозаланмаган гуруч бош мия фаолияти учун зарур фолий кислотаси ҳамда онкологик ва юрак қон-томир касалликларини олдини олишга хизмат қиладиган ёғ моддасига бой.
Хитой, Австралия, Жанубий ҳамда Шимолий Америкада етиштириладиган чўзинчоқ кўринишдаги гуруч 15 дақиқада пишади ва кўп сув талаб этмаслиги билан бошқа навлардан ажралиб туради. У ёпишқоқ бўлмаганлиги боис турли таом ва салатларда гарнир сифатида қўл келади. Бу гуручдан тайёрланган ош ҳам албатта хушхўр бўлади. Фақат сабзи билан ёғни аямасангиз бас.
Ўртача катталикдаги донли гуруч нисбатан юмшоқ бўлиб, сал ёпишқоқлик хусусиятига эга. Думалоқ кўринишли оқ рангли гуруч эса тез пишиш хусусиятига эга бўлгани учун ундан бўтқа, ширинликлар, Корея таоми - суши тайёрлаш мумкин.
Фойдаси
Гуруч оқилона овқатланувчи ҳамда фаол ҳаёт кечирувчилар учун ажойиб озуқа ҳисобланади. Унинг таркибида 78 фоизгача углеводлар мавжуд бўлиб, тиамин-В1, рибофлавин-В2, ниацин-Вз, В6, Е витаминларига бой. Углеводлар инсон организмидаги энергияни сақлаган ҳолда ортиқча ёғ ва қанд моддасини ҳамда асаб тизими фаолиятини меъёрлаштиришга ёрдам беради. Калий моддасига бойлиги боис организмга бош­қа маҳсулотлар билан тушадиган туз миқдорини меъёрлаштиради. Шунингдек, фосфор, рух, темир, кальций ҳамда йод моддаларининг организмда модда алмашинувини меъёрлаштиришда, тишларнинг мустаҳкам бўлиши, бош мия фаолиятини бошқаришдаги аҳамияти ниҳоятда катта. У оқсилларни организмга сўрилишини тезлаштиради.
Гуруч таркибида умуман туз бўлмаганлиги сабабли уни юрак қон-томир, буйрак етишмовчилиги касалликлари бор бўлган ҳамда ортиқча вазндан қутулишни истаган кишиларга ҳам озуқа сифатида тавсия этилади.
Гуруч ҳақида қизиқарли маълумотлар:
. Инсон 7-8 минг йил илгари гуруч етиштиришни бошлаган.
. Ҳар йили Ер юзида 500 миллион тонна гуруч етиштирилади.
. Бир килограмм гуруч етиштириш учун 5000 литр сув сарфлаш керак бўлади.
. Шимолий Америкада шоли самолётлар ёрдамида, Осиёнинг баъзи жойларида эса қўл билан экилади.
. Бошқа бошоқли ўсимликларга нисбатан гуруч таркибида калий ва фосфор, углеводлар, витаминлар ва минерал моддалар кўп.
. Шоли – ягона сувда ўсадиган асосий бошоқли ўсимлик.
. Toyota – япон автомобили «ҳосилдор гуруч даласи» маъносини беради.
. Қайнатилган илиқ гуруч сувида дурлар ювилса, рангги оқ ва жозибали даражада ялтироқ бўлади.
ТАВСИЯЛАР:
 Гуруч саратонга қарши
Гуруч донлари крахмал моддасига бой бўлиб, боғловчи хусусиятга эга Шунга кўра, Уни ошқозон-ичак хасталикларига чалин ган беморлар хотир жам истеъмол қилишлари гастрит, ошқозон-ичак ва ўн икки бармоқ ярасидан азият чекадиган беморлар учун кони шифо. Гуруч қайнатмаси диарея (ичкетар), дизентерия (ичбуруғ) касалликларида яхши ёрдам беради. Гуруч кепагини қайнатиб ичиш ичак саратонининг олдини олади
Гепатит (сариқ) касаллигида фақат гуруч билан сариёғ ейилади.
Қандли диабет касаллигида қора ловиядан 250 г, ошқовоқдан 250 г, гуручдан 150 г олиб қайнатиб умоч қилиб ичилади.
Тери касаллигида гуруч унини қовун суви билан аралаштириб суртсангиз, бадандаги оқ доғлардан қутуласиз.
Чечак касаллиги етилганда ва уни қуритишга киришилганда, чечак тошган беморни гуруч, тариқ ёки арпа унларининг устига ётқизиш фойдалидир.
ТАОМ ТАЙЁРЛАШ:
Жиғилдон қайнашини даволашда мастава ҳам муҳим аҳамиятга эга. Тайёрлаш: гуручни илиқ сувда ювиб, 5-6 соат мобайнида ивитиб қўйилади. Сўнгра мантиқозон патнисига дока ёпилиб, устига гуручни ёйиб, юмшагунга қадар буғланиб пиширилади. Аввал ажратиб қўйилган зардобни қозонга солиб, устига пиёз, сабзи, ҳамда ёғли гўштдан тайёрланган қийма солиниб, маълум вақт мобайнида қайнатилади. Сўнгра пишган гуручни қўшиб яна бир оз қайнатилади. Ёз пайтларида зардобнинг ҳар бир литрига 1 ош қошиқдан асал солиб қайнатилади ва шишаларга қуйилиб, салқин жойда сақланади. Кейин яхна ичимлик сифатида ичилади.
Олимларнинг фикрига кўра, «мастава» гуруч, гилос катталигида тўғралган гўшт, пиёз ва сабзини қатиқ зардобига солиб тайёрланган. Ҳақиқий мастава ана шу бўлган. Бу таомни табиблар меъда-ичак тизими буйрак ва бошқа касалликларда доимий пар­ҳез таом сифатида тавсия қилишган.
Ток оши керакли масаллиқлар: 1кг гуруч, 500 г қўй гўшти, 500 г сабзи, 4-5 бош пиёз, туз ва зираворлар таъбга кўра олинади. Ҳар порциясига 12-15 донадан коваток ҳисобига 60-70 дона ток барги керак бўлади.
Бахорий қувватий таом
Керакли махсулотлар - тўрт дона шолғам,бир стакан гуруч,бир ярим стакан сметана,тўрт ош қошиқ сариёғ,кўкатлар,туз ва табга кўра мурч
Тайёрлаш усули-пўсти арчилган шолғом пишгунча қайнатилади,ўзаги олиб ташланади ва ичига майда тўғраб қовурилган пиёз,қайнатилган гуруч солинади.Устига сметана куйилади,шакар сепилади.Қирғичдан ўтказилган пишилоқ қўшиб газ духовкада қўйилади.таом пишгач юзига кўкатлар сепиб дастурхонга тортилади.
Абдуқодир Саттаров-МАЛҲАМ ҳалқ табобати маркази рахбари.
Мурожат учун тел +998-91-611-0-611
Фойдаланилган адабиётлар
М. Хўжамуродова-гуруч хам озуқа хам даво-
Ў.Ҳасанов – маданий ўсимликларнинг келиб чиқиши-
А.Саттаров-дард кўп-давоси ундан кўп-



пятница, 27 декабря 2013 г.



Простудные заболевания


Общие сведения

Люди обычно говорят, что подхватили грипп, в то время как в действительности заболели обычной простудой (медики чаще всего ставят диагноз острые респираторные вирусные заболевания ОРВИ, или острые респираторные заболевания - ОРЗ). И ОРВИ, и грипп вызываются вирусами. Однако грипп - тяжелое заболевание, которое ежегодно приводит к смертельным случаям, а ОРВИ лишь изредка наносит серьезный вред организму человека.

Причины

ОРВИ вызывают инфекционные агенты, называемые вирусами. Они передаются воздушно-капельным путем (при вдыхании капелек мокроты, попадающих в воздух при кашле и чиханье больных людей), а также через загрязненные руки или различные предметы, такие как игрушки, дверные ручки, ткани.

Симптомы ОРВИ

Грипп обычно начинается внезапно с высокой лихорадки, и состояние людей чаще всего настолько ухудшается, что они сразу стараются прилечь. Симптомы ОРВИ появляются обычно медленнее и ограничиваются местными проявлениями в носоглотке. При гриппе возникает раздражение в горле или боль, сухой кашель, озноб с дрожью, потливость, ломоту в мышцах и теле.

Симптомы ОРВИ включают чиханье, кашель, боль в горле, заложенность носа или насморк. Если температура тела и повышается, то умеренно. В большинстве случаев ОРВИ проходит в течение 5-7 дней, хотя кашель может сохраняться еще 1-2 недели. Отделяемое из носа зеленого или желтого цвета указывает на то, что иммунная система активно борется с инфекцией.

Что можете сделать вы

Помогите своей иммунной системе бороться с инфекцией. Для этого вам нужно отдыхать и пить много жидкости. Кроме того, избегайте вдыхания сигаретного дыма.

Назальные спреи или капли с соленой водой помогут очистить нос.

Вдыхайте пар из любой емкости с горячей водой (не кипящей), обмотав вокруг головы полотенце. В воду можно добавить ароматические масла, или заварить листья эвкалипта (нужно помнить о возможных аллергических реакциях!).

Применяют сосудосуживающе средства. Они выпускаются в виде спреев, капель, таблеток или микстур, и могут помочь лечить насморк или синуситы. Проверьте этикетку, чтобы удостовериться, что препарат безопасен в применении у детей, беременных и кормящих грудью женщин.

Можно полоскать горло теплой, соленой водой (или с добавлением соды), использовать пастилки или леденцы для горла.

Обезболивающие лекарства, типа парацетамола, ибупрофена или ацетилсалициловой кислоты (аспирина) могут ослабить боль. Проверьте и прочитайте этикетку или листок-вкладыш, чтобы гарантировать безопасное в вашем случае применение препарата.

Не забудьте, что ацетилсалициловая кислота (аспирин) запрещена к применению в возрасте до 18 лет, поскольку она может нанести серьезный вред детскому организму и вызввть опасный синдром Рейе. Исключением являются лишь случаи, когда аспирин назначен вашим врачом.
Перед применением таких препаратов следует проконсультироваться с врачом или сотрудником аптеки. Следует учесть, что все лекарства, включая препараты природного происхождения, могут иметь побочные эффекты и взаимодействовать с другими лекарственными средствами. Кроме того, многие препараты природного происхождения могут быть не так хорошо проверены, как зарегистрированные лекарства.

Прием витамина C может ускорить выздоровление от ОРВИ и облегчить состояние, однако не предотвращает развитие заболевания.

Использование в лечении препаратов цинка не сокращает длительность заболевания и не облегчает состояние пациента, кроме того, эти лекарства имеют побочные эффекты.
Если у вас имеются другие заболевания, например бронхиальная астма или сахарный диабет, течение которых может стать более тяжелым при ОРВИ, обязательно обратитесь к вашему лечащему доктору. Сделайте тоже самое, если ваше состояние внезапно ухудшилось, заболевание протекает тяжело или затянулось дольше, чем обычно.

Обязательно вызовите врача если у вас или вашего ребенка появился любой из перечисленных симптомов: температура выше чем 38.5 С; сильная головная боль; резь в глазах от света; боль в груди; одышка, шумное или частое дыхание, затруднение при вдохе; сыпь на коже; бледность кожи или появление на ней пятен; рвота; затруднение пробуждения утром или необычная сонливость; постоянный кашель или ломота в мышцах.

Необходимо срочно вызвать доктора, если у ребенка развивается любой из следующих признаков: выпирание большого родничка (мягкий участок черепа на вершине головы); высокая температура у детей младше 6 месяцев; чрезмерная раздражительность; необычный крик высокого тембра; вялость; потеря аппетита и нежелание пить; боль в ухе.

Антибиотики губительно воздействуют только на бактерии и не оказывают никакого эффекта на вирусы. Таким образом, антибиотики не будут действовать ни при ОРВИ, ни при гриппе. Ваша иммунная система должна бороться с этими вирусами сама. Антибиотики не помогут улучшить ваше состояние и не смогут остановить распространение инфекции. Важно понимать, что использование антибиотиков, когда Вы не нуждаетесь в них, может сделать их менее эффективными в тот момент, когда они действительно понадобятся. Кроме того, антибиотики нередко вызывают такие побочные эффекты, как расстройства желудка, диарея, молочница и аллергические реакции.

Инфекции уха и горла бывают как бактериальной, так и вирусной природы. Когда они вызваны бактериями, в лечении иногда используют антибиотики. Примерами таких заболеваний могут служить средний отит (он может быть причиной сильной боли в ушах у детей), тяжелая ангина и синусит (обуславливает боль в области лица, тяжесть в области переносицы и около носа, обильные выделения из носа). Однако при лечении этих заболеваний антибиотики назначает только врач.

Профилактика

- не пренебрегайте простыми профилактическими мерами: мойте руки с мылом, особенно после высмаркивания, перед едой или перед ее приготовлением;
- старайтесь лишний раз не дотрагиваться руками до глаз, носа и рта;
- чихая и кашляя, прикрывайте рот;
- сморкайтесь в бумажные носовые платки и сразу выкидывайте их;
- старайтесь пользоваться индивидуальной чашкой, стаканами и столовыми приборами;
- избегайте тесного контакта с больными ОРВИ.
Простудные заболевания: препараты, применяемые при лечении
А АМИКСИН, АНАКОЛД, АНАЛЬГИН-ХИНИН, АНАФЕРОН, АНАФЕРОН ДЕТСКИЙеще
Б БИФИДУМБАКТЕРИН ФОРТЕ, БРОНХИКУМ С, БРОНХИКУМ ТП
В ВИТРУМ ПЕРФОМЕНС, ВОЛЬТАРЕН АКТИ
Г ГАЛАВИТ, ГИПОРАМИН, ГРИППЕКС, ГРИППОСТАД, ГРИППОСТАД С
Д ДЕРИНАТ, ДОКТОР MOM ИНХАЙЛЕР, ДОКТОР MOM РАБОН, ДОКТОР МОМ КОЛД РАБ
И ИБУПРОФЕН-ХЕМОФАРМ, ИБУФЕН, ИММУНАЛ, ИММУНЕКС, ИНСТИеще
К КАЛПОЛ, КАФФЕТИН СК, КОДЕЛМИКСТ, КОЛДРЕКС НАЙТ, КСИМЕЛИН
Л ЛИНКАС, ЛИНКАС ЛОР
М МАКСИГАН, МИГ 400
Н НАЗОЛ БЭБИ, НАЗОЛ КИДС, НЕКСТРИМ АКТИВ, НОКСПРЕЙ, НУРОФЕНеще
О ОМНИТУС
П ПАНАДОЛ, ПАРАЦЕТАМОЛ-АКОС, ПЕНТАЛГИН, ПЕНТАЛГИН ПЛЮС, ПЕНТАЛГИН-ICNеще
Р РАПТЕН РАПИД, РЕВАЛГИН, РИНЗАСИП, РИНЗАСИП С ВИТАМИНОМ С, РИНИКОЛДеще
С СЕДАЛ-М, СТОПГРИПАН, СТОПГРИПАН ФОРТЕ, СТОПТУССИН, СУПРИМА-БРОНХОеще
Т ТЕМПАЛГИН, ТЕРАФЛЮ ОТ ГРИППА И ПРОСТУДЫ ЭКСТРА, ТИМОГЕН, ТУССИН
Ф ФАСПИК, ФЕБРИЦЕТ, ФЕРВЕКС, ФЕРВЕКС ДЛЯ ДЕТЕЙ
Ц ЦЕЛАСКОН ВИТАМИН С, ЦЕФЕКОН Д, ЦЕФЕКОН Н
Э ЭХИНАЦЕЯ

Информация предоставлена справочником лекарственных средств «Видаль»
                              Подготовил – А.Н.Саттаров


торвуз


                           ТАРВУЗНИНГ  ХОСИЯТЛАРИ.

 Абдуқодир Саттаров,
“Малҳам” халқ табобати маркази раҳбари, халқ табиби,


Тарвузким ёз ойи жонга ҳаловат,
Чанқаган одамга беради роҳат.
Ўзининг ҳўл совуқ мижози билан
Танани совутар, сўнар ҳарорат.

   Тарвуз қовоқгулдошлар оиласига мансуб 1 йиллик ўсимлик бўлиб, ер юзида кўп етиштириладиган полиз маҳсулотларидан биридир. Тарвузнинг хўраки, хашаки ва ёввойи турлари бор. Тарвуз Европа, АҚШ, Япония, Хитой, Ҳиндистонда кенг тарқалган. Асосан Волгабўйи, Ғарбий Кавказ, Украинанинг жануби, Молдавия, Жанубий-Шарқий Қозоғистон ва айниқса Ўрта Осиё республикаларида кўплаб экилади.

   Ривожланиши…
Тарвуз ер бағирлаб ўсади, унинг палаги 3-4 метр атрофида бўлади. Илдиз ўқ илдиз, барги узун бандли, бўлакли, унинг гули икки жинсли, эркак гуллари палакда Ғуж, тўп-тўп Урғовчилари аксарият якка холда жойлашган бўлади. Аввал эркак сўнг урғочи гуллар, кейинчалик хар иккаласи баравар очилади. Кеч тушгач гултожи барглар ёпилади. Тарвузнинг гуллари хашоратлар ёрдамида чангланади.
Тарвузнинг маданий навлари республикамизда ёз ойларидан то кеч кузга қадар пишади.

   Таркиби…
Тарвуз ўта хушхўр, шифобахш неъмат. Тарвузнинг таркибида 11% га қадар қанд, витамин В1, В2, С, жумладан, фолат кислотаси, лектин кабилар мавжуд. Булардан ташқари тарвуз шарбатида фосфор, кальций, магний, темир, калий тузлари хам бор.

Ҳалқ табобатида…
Ҳалқ табобатида тарвуз водянка сариқ касаллиги билан оғриган беморларга тавсия қилинади. Ундан ўт ва сийдик хайдовчи воситаси сифатида фойдаланилади. Тарвузнинг қуритилган пўчоқларидан дамламалар йўғон ичакнинг яллиғланишига қарши восита сифатида ишлатилади. Семиз одамни озишга ёрдам беради. Паришонхотирлик давоси сифатида хам қадрланади.
Тарвуз шарбати ўт пуфаги, буйрак хамда қовуқдаги майда тош ва қумларни нуратиш ва организмдан чиқариб ташлаш хусусиятига эга. Тарвуз қанд фруктоза кўринишида бўлганлиги сабабли, уни диабет билан оғриган беморлар истеъмол қилишлари мумкин. Юрак хамда буйрак касалликлари билан оғриган беморланинг шишганда тарвуз тавсия қилинади. Тарвуз шарбати жигар тўқималарининг енгил хазм бўладиган қандлар билан таъминлайди. Тарвуз таркибидаги фолат кислотаси унинг шифобахшлигини янада оширади. Холин моддаси жигар фаолиятини яхшилаб, ёғ алмашинувига ижобий таъсир кўрсатади.

Тарвуз уруғи
Ҳалқ табобатида тарвуз уруғидан хам фойдаланилади. Унинг уруғлари сут билан яхшилаб аралаштириб истеъмол этилса, бачадондан қон кетишни тўхтатади. Тарвуз уруғининг мағизлари гижжа хайдовчи омиллардандир.


Илмий тиббиётда…
Илмий тиббиётда тарвуз шарбати подагра ва артритга даво сифатида тавсия этилади. Тарвузнинг қуритилган пўчоқлари билан болаларда учрайдиган калит касаллигини даволашда фойдаланилади. Тарвуз склерозга ва камқонлик касаллигига дармон бағишловчи омил сифатида истеъмол қилинади. Шунингдек ўт, сийдик йўлларида тошдан тозалашда кўплаб истеъмол қилиш буюрилади.

Тайёрлаш…
100 гр қуритилган тарвуз пўчоғи ярим литр қайноқ сув билан дамлаб, совутилади. Сўнгра дамлама шарбатидан ярим стакан миқдорида кунига 4-5 махал ичилади. Бундай муолажа ўткир ва суринкали йўғон ичак яллиғланишида фойдали хисобланади.

Тарвуз навлари…
Республикамизда тарвузнинг “Мармар”, “Хаит қора”, “Кубо қироли”, “Кўзибой”, “Ўзбекистон 452,  “Йўлдош”  каби кўплаб навлари етиштирилмоқда. Бундан ташқари яна бир қатор тарвуз навлари борки улар чорвачиликда озуқа сифатида фойдаланилади.

Ўзбекистон-452
“Ўзбекистон 452”-тезпишар нав, серхосил, меваси ўртача катталикда, юмалоқ бўлиб, ранги оч яшил, тўқ яшил белбоғ йўл бор. Тарвузнинг эти пушти, сершарбат, ширин уруғлари заъфарон сариқ 4 рангли, бу нав тарвузнинг сақланиш муддати ўртача. Тарвуз этида 8-9 фоиз қанд моддаси бор. Мазкур нав замбуруғли касалликларга, хамда шўрхок ерларга чидамли. Унинг ўртача оғирлиги 3-5 кг атрофида бўлади.

“Мармар” Нави…
“Мармар” нави ўртапишарлиги, серхосиллиги ва яхши сақланиши билан ажралиб туради. Меваси думалоқ, шарсимон, ўртача вазни 4 кг атрофида бўлади. Сирти яшил бўлиб оч яшил доғ учрайди. Эти юмшоқ бўлиб, оч қизғиш рангли уруғи бор. Маззаси ширин, ундаги қанд миқдори 8-8,5 фоизни ташкил этади.

“Хаит қора” нави…
“Хаит қора” нави кечпишар бўлиб, жуда яхши сақланадиган сафарбо навлардан хисобланади. Бир дона тарвуз вазни 7-кг 8-кг 15-16 кг гача бўлади. Тарвузнинг кўриниши юмалоқ, тўқ яшил бўлиб, пўсти қалин, сершарбат, ундаги қанд миқдори 10 % га боради. Мева уруғлари йирик, оқ ёки оч сариқ рангда бўлади. Тарвузнинг бу нави қурғоқчиликка анча чидамли бўлиб, серхосилдир.

“Чавкари” нави.
“Чавкари”-тезпишар нав бўлиб, пўстини ранги оч яшил, доғлар бор. Унинг меваси ширин, сершарбат, уруғи қора ва йирикдир.

Қўзибой” нави…
Қўзибой”- ўртапишар, серхосил, яшил сақланиши ва сафарбоблиги билан ажралиб турадиган навдир. Меваси йирик, 5-8 кг атрофида, кўриниши юмалоқ, пўсти тўқ яшил, сершарбат, ширин, ундаги қанд миқдори 8,6-9, 7 % бўлиб уруғлари йирик, оқ рангли. Мазкур нав қурғоқчиликка анчагина чидамли бўлиши билан бирга ун-шудринг ва фузароиз касалликларига хам бардошли.



“Йўлдош” нави…
“Йўлдош”-ўртапишар сафарбоп, декабр-январ ойларигача сақланадиган навдир. Мазкур нав Ўзбекистон олимлари томонидан яратилган бўлиб, Америка оқ тарвузи ва “Қўзибой” нави чачиштириш йўли билан яратилган. Унинг кўриниши юмалоқ, вазни 5 кг атрофида, қўнғура-элептик шаклда, пўсти тўқ яшил рангли ва тўқ яшил белбоғи бўлади. У қурғоқчиликка чидамлидир.

Сафро ва пешоб.
Тарвузким сафро ва пешобни сўндирар хар дам,
Пешоб хайдар ундан еганда одам.
Суюқ қонлар пайдо бўлади ундан,
Вужудингга хўллик ато қилар хам.

Мижозни ўзгартириш.
Сафро билан тўлса меъдаю жигар,
Мижоз қизиб, дам бўлганида логар,
Бу ёмон мижозни ўзгартиришга
Тарвуздан яхшироқ даво йўқ ўтар.

Куйган сафро.
Тарвузга қўшилса искажубин хам,
Ичилса, ярақон топади бархам.
Куйган сафро хилтин қувиб чиқарар,
Овқат хазми учун берар ёрдам.

Тошларни хайдаш
Исканжубин қўшиб ичилса, эй инсон,
Сийдикни танангда айлайди равон.
Вужудинга тошлар ўрнаган бўлса,
Тошларни майдалаб чиқарар осон.

Тарвуз ейиш вақти
Тарвуз ейиш учун энг яхши замон,
Хар икки овқатнинг ўртаси, ёрон.
Биринчи овқатинг меъдадан ўтса,
Тарвузни тўхтатмай еявер равон.

Зарар юз бериши.
Овқатнинг устидан ейилса хар чоғ,
Овқат хазм бўлмай туради узоқ,
Нахорда ейилса зарар қилади,
Хусусан, дим хаво хукм сурган чоғ.

Уриғи ва тош.
Хўл-совуқ бўлади уруғда мижоз,
Моддалар қўзғалса, унга қарши соз.
Ичими беш дирам, тошни қувишда,
Овқатнинг хазмида марғубу мумтоз.

Пўчоқ муроббоси.
Тарвузнинг пўчоғин солиб асалга
Мураббо қилсангу берсан касалга,
Барсан билан вас-вас қувилар ундан,
Хазмга куч берар ўзгармас салга

Тарвуз қадимдан дори воситаси сифатида қўлланилади

Олим табиб Маҳаммад Аъзамхоннинг “Буюк уммон” асарида тарвузнинг этини йилнинг иссиқ даврида пайдо бўладиган куйдирувчи безгакда фойдаланиш ҳақидаги маълумотлар келтирилади. Тарвузни жигар касалликларида, қон қуюлиб қолишида ва организмдан шлакларни чиқаришда қўллашган. Ўрта асрларда араблар “агар тарвуз мунтазам равишда овқатдан олдин тановул қилинса, баданни тозалаш ва ундаги касалликларни олиб чиқиш” хусусиятига эга бўлиши ҳақида гапиришган. Қадимги ҳинд табиблари санскрит ёзма манбаларида тарвуз бутун организмни юмшатиши ва пешоб ҳайдовчи восита сифатида яхши эканини таъкидлашади.

Ёш оналарга – шарт
  Дарвоқеа, бундай таркиби билан фақатгина тарвуз мақтана олмайди, қолаверса, очиғини  айтамиз, ундаги  витаминлар  миқдори жуда ажралиб турувчи эмас.  Тарвуз  том  маънода  қимматли фолат кислатаси (ёки В9 витамини) га эга  эканлиги муҳитроқки, унингсиз инсон танаси меъёрида ривожланолмайди. Фолацин (ушбу витаминннинг яна бир номи) ДНК ва РНК тузилилмалари учун ниҳоятда зарур, у ҳужайралар  бўлинишида иштирок этади ва оқсилларнинг сўрилиши ва қайта  ишланишини  назорат қилади. Аммо  бу кўз илғамас жараёнлар бизга сезилмайди; фолат кислатасининг “кўзга  кўринарли” самараси шундаки,  у терининг  ранги соғлом  бўлишини таъминлайди, овқат хазмини  яхшилайди ва кўкрак сути  ажралишини кўпайтириш билан ёш оналарга фойда беради.
  Айтмоқчи,  ҳомиладорларга  ҳам  В9 сақловчи  маҳсулотларни  кўпроқ истеъмол  қилишни маслаҳат беришади, негаки, бу  элементнинг етишмаслиги ҳомиланинг асаб тизими  шаклланишини салбий акс этади. Ундан ташқари, ДНК қйта ишлаб  чиқилишидаги  тўхтаб қолиш (у ҳам фоталацин тақчиллигида содир бўлади)  саратон  ўсмалари ривожланиши хавфини бирмунча оширади.

 Тарвузнинг шифобахш хусусиятлари замонавий тиббиётда ҳам қўлланади

Хусусан, тадқиқотчилар берган маълумотларга кўра, тарвуз таркибидаги фолий ва аскорбин кислотаси бошқа моддалар билан биргаликда склерозга қарши таъсир кўрсатар экан. Тарвузнинг суви артрит, подагра, ичак касалликлари, атеросклероз каби касалликларни даволашга ёрдам беради. Унинг пешоб ҳайдовчи хусусияти юрак ва буйрак касалликлари билан боғлиқ аъзолардаги шишларни йўқ қилади. Жигар хасталикларида тарвуз суви организмдан ортиқча суюқлик ва шлакларни чиқарибгина қолмасдан, жигар тўқималарини енгил ўзлаштириладиган қандлар билан ҳам таъминлайди.

Турли илмий манбаларга қараганда, организмда суюқликларни ушлаб турмасдан кечадиган буйрак тоши, цистит, нефрит ва пиелонефрит касалликларида суткасига 2,5 кг гача тарвуз тановул қилиш тавсия этилади. Тарвуз буйраклар ва пешоб йўлларини ачиштирмайди. Шифобахш озуқа сифатида камқонликда қўлланилади, таркибидаги фруктоза эса қонда қанд моддаси кўп бўлганида ҳам организм томонидан яхши ўзлаштирилади, шу боис уни қандли диабетда ҳам тановул қилиш мумкин.

Айтиш жоизки, полиз экинларини етиштиришда унга бериладиган ортиқча азотли ўғитлар тарвузларнинг озуқавийлик ва шифобахш хусусиятларига салбий таъсир кўрсатиши мумкин. Савдога чиқариладиган тарвузлар санитария-эпидемиология хизматлари томонидан кимёвий таҳлилдан ўтказилади. Шунинг учун полиз маҳсулотларини харид қилаётганда сотувчилардан тегишли сертификат бор-йўқлигини сўранг.

Машҳур кишиларнинг кўпчилиги ўз организмини тез-тез турли мевалар, сабзавотлар, реза мевалар ва, ҳатто, донли ўсимликларнинг шарбати ёрдамида тозалаб туради. «Marie Claire» журнали турли-туман маҳсулотлар орасида нега айнан тарвузни маъқул кўриш кераклигини аниқлади.
1. Тарвуз калорияси –100 г га бор-йўғи 38 ккал. Агар тарвуз кундалик рационга киритилса, вазнни самаралироқ назорат қилиш ва тери остидаги ёғларни камайтириш мумкин. Тарвуз организмдан холестеринни чиқариб ташлайди, демак, юрак касалликларнинг олдини олишда ҳам ёрдам беради.
2. Тарвуз детоксикацияда самарали. Меваларни кўп миқдорда истеъмол қилиш аллергияни қўзғатиши мумкин. Узоқ вақт ушланган шарбатли парҳез ошқозон билан муаммоларни ва, ҳатто, диабетни келтириб чиқаришга қодир. Тарвуз эса аллергияни қўзғатмайди, уни чекланмаган миқдорда истеъмол қилиш мумкин.
3. Магний моддаси антидепрессант ҳисобланади, у тарвузда кўп миқдорда мавжуд. Асабларни тинчлантирар экан, у уйқуни йўлга қўйиш ва диққат-эътиборни ишга жамлаш учун керакли гормонларни ишлаб чиқади.
4. Тарвуз фолий кислотасига бой бўлиб, у ҳужайраларнинг бўлиниш жараёнида бевосита қатнашади ва оқсилларнинг ишлаб чиқарилишини тартибга солади. Шу боис тарвуз шарбати мушак массаси ривожланишини ҳам рағбатлантиради. Тарвуз спортчилар ва тана парвариши билан шуғулланувчи вақтини кўпроқ жисмоний машқлар билан ўтказадиган кишилар орасида ҳам оммабоп. 
5. Тарвуз бўйича ўтказилган охирги тадқиқотлар унинг таркибидаги L-цитруллин аминокислотаси мушаклардаги зўриқишни бартараф этишда ёрдам беришини аниқлади. Жисмоний юкламалар пайтидаги оғриқ мушакларда сут кислотасининг тўпланиши туфайли пайдо бўлади. L-цитруллин уни орагнизмдан тезроқ чиқариб юборишга кўмаклашади ва бу билан оғриқни енгиллаштиради ҳамда спортчига кучларини тиклаш учун зарур бўлган вақтни тежайди.

Деярли  ичимлик.
Тарвуз  микроэлементларга  қанчалик бой бўлмасин, унинг  асосий таркиби бу сув (85 дан 90 % гача). Шундай экан, у ажойиб  тарзда чанқоқни босади ва ёзнинг  иссиқ кунларида салқин  ичимлик вазифасини бажара олади. Газланган  сув ёки  кўплаб мева  шарбатларидан  фарқли  равишда,  у қийин ҳазм бўлувчи  қанд моддаларини сақламайди. Бундай қанд  моддалари эса  инсулин  ишлаб чиқишни талаб этади,  демак, тарвузни қанд касалига чалинганлар ҳам чекланган миқдорда истеъмол қилишлари мумкин.

 Бошқа томони, унда  минерал тузлар бор,  яъни  тарвуз  меъёрий туз-сув мутаносиблигини қўллаб-қувватлайди ва шу билан бирга, буйракларга зиён етказмайди.

Панд бериши
Тарвузда мавжуд ҳужайралар,  шунингдек ундаги магний ичаклар  моторикасини яхшилайди. Ошқозон-ичак йўлида муаммолари бўлган кишиларнинг тарвузни хаддан ташқари  истеъмол қилишлари уларда диареяни қўзғатиши мумкин, бу эса– сувсизланиш, демакдир. Бундай ҳолатда тарвуз  сиз кутган самаранинг тескарисини кўрсатади.   
Фойдаланилган адабиётлар
А.Н.Саттаров ,Т.Р.Абдурахманов“дардинга шифоман “
М.Хасаний “ Даволардан чиққан садолар”
Даракчи рўзномаси
Интрнет матераллари
Мурожат учун телефон +998-90-987-9-987.Электрон почтамиз : abduqodir sattarov<malham53@gmail.com>
                                                   Абдуқодир Нурмуҳаммад ўғли Сатторов
                                                         “Малхам”   табобати маркази
                                                                    рахбари, халқ табиби.


четверг, 26 декабря 2013 г.

Сен учун яшайман жоним


                                    Сен учун яшайман жоним

Сен учун яшайман жоним
Қароғимга зардоб  тўлса ҳам
Куйиб  кетса бор хону моним
Юрагимни қамраса олам.

Ҳаёлларим  майли  тентрасин
Сенинг  учқун хаёлинг мисол
Кўкда  руҳим  парвозлар этсин
Хилватларни кезай телба хол.

Соғинмаган мени бечорам
Оҳ, боқмагин  мени кўзимга

Суюклигим  йўқдир  ҳеч  чорам 
Умрим  йўли  ўзгадир  ўзга  

Ўксик қалбим  тилмагин ёрим
Куз ёмғири мисол  бўзлатма
Сен бахтимсан  менинг  дилдорим
Қаламимни  ғамгин  сўзлатма

Ўртамизда қўрғонинг бордур
Бу  қўрғонинг  мангу то  абад
Кимдир  Қодирийдек бахтсиздир
Лек  юракда йиғлар муҳаббат.
1995 йил   
Абдукодир Саттаров



среда, 25 декабря 2013 г.

рвота


е сведения

Рвота чаще всего является результатом инфекции желудочно-кишечного тракта. В редких случаях она связана с бактериальной инфекцией, для устранения которой необходимо медикаментозное лечение. Однако в большинстве случаев она проходит сама в течение нескольких дней. Однако рвота может возникать и при других заболеваниях и состояниях, некоторые из которых требуют медицинского вмешательства.

Причины рвоты

- расстройства желудка и нарушения в работе кишечника (инфекции, повреждения, отравления, пищевая аллергия);
- проблемы внутреннего уха (головокружение, укачивание);
- нарушения работы головного мозга (травмы головы, инфекции и опухоли головного Общимозга, мигрень).

Cимптомы рвоты

Вы можете справиться самостоятельно с рвотой, связанной с укачиванием, перееданием, большим количеством алкоголя или стрессом.

Рекомендуется обратиться к врачу, если рвота возникает у пациентов, страдающих от диабета или других хронических заболеваний, если рвота продолжается в течение 48 ч.
При рвоте, сопровождающейся острой и постоянной болью в животе или повторяющейся несколько раз после травмы головы, при появлении признаков обезвоживания, сухости во рту, интенсивном мочеиспускании, изменении умственной или функциональной деятельности у пожилых людей, а также при рвоте, сопровождающейся головной болью и ригидностью затылочных мышц, при примеси крови в рвотных массах или если они напоминают кофейную гущу, необходимо срочно обратиться за медицинской помощью (вызвать скорую помощь).

Что можете сделать вы

Взрослым рекомендуется дать отдохнуть желудку. Не ешьте и не пейте ничего, по крайней мере, 2 часа. Как только тошнота прекратится, можно начать пить, но понемногу. Лучше всего пить воду, нежирный бульон, сладкий чай или негазированную содовую и минеральную воду. Пейте часто, но небольшими порциями и маленькими глотками. Не рекомендуются напитки, содержащие кофеин, молочные продукты, цитрусовые, алкогольные напитки, а также прием ацетилсалициловой кислоты (аспирина) и ибупрофена. Если рвота долго не продолжается и не слишком сильная, можно не давать никаких лекарств. Рвота должна сама прекратиться в течение нескольких часов.

Через 6-8 часов можно начинать есть. Выбирайте легкие блюда лучше всего каша на воде, нежирный суп, рис. Ешьте также небольшими порциями.

В течение 1-2 дней избегайте острой и жареной пищи.

Детям при сильной рвоте рекомендуется давать раз в час специальный раствор для восстановления количества жидкости в организме. Не давайте ребенку очень сладкие, соленые или кислые напитки. Пить нужно небольшое количество жидкости, маленькими глотками. Когда рвота прекратится и у ребенка проснется аппетит, предложите ему постное мясо, йогурт, бананы, овощи, рис, картофель, хлеб или любые злаки. Обычно у детей рвота не приводит к длительной потере аппетита.

Что может сделать врач

Врач может определить причину рвоты и устранить ее, выписать противорвотные средства, направить вас в больницу при необходимости.

Профилактические меры

Взрослым рекомендуется пить небольшое количество сладкой жидкости, которая успокаивает желудок, принять сидячее или лежачее положение и отдохнуть. Физическая активность усиливает тошноту и рвоту.

Если вы путешествуете с детьми на машине, посадите ребенка на переднее кресло так, чтобы он смотрел в ветровое стекло (а не в боковое). Это позволит предотвратить укачивание и тошноту.

При сильном кашле и высокой температуре давайте детям мягкие жаропонижающие средства. У детей младше 6 лет жар и кашель часто вызывают рвоту.

Обильная еда и питье, особенно сладости и газированные напитки, одновременно с играми или спортивными занятиями у детей очень часто вызывают рвоту. Не давайте ребенку много есть и пить во время перекусов, ограничивайте количество сладостей и газированных напитков и не позволяйте играть или бегать сразу после еды.
Рвота: препараты, применяемые при лечении
Д ДОМПЕРИДОН ГЕКСАЛ
М МОТОНИУМ
Р РАНИСАН
                              Подготовил – А.Н.Саттаров