ASSALOMU ALAYKUM "MALHAMUZ"GA HUSH KELIBSIZ!

суббота, 22 марта 2014 г.

мужское бесплодие

Мужское бесплодие: пять не очевидных, но важных причин


На способность мужчины к оплодотворению влияют множество факторов повседневной жизни, и подавляющее большинство не способствует улучшению качества спермы. Кроме очевидных, вроде болезней, есть факторы скрытого влияния, безобидные только на первый взгляд.
За минувшие 10-15 лет число бесплодных мужчин во всем мире увеличилось в несколько раз — ученым еще предстоит выяснить причины этого явления.
Сегодня медики изучают отдельные факторы, влияющие на качество спермы и, кроме явных, например, последствий заболеваний яичек или нарушения кровотока вокруг яичек, часто обнаруживают скрытые.
Британские исследователи установили, что у мужчин, которые смотрят телевизор в течение более 20 часов в неделю, количество жизнеспособных сперматозоидов в эякуляте в среднем почти в 2 раза меньше чем у тех, кто смотрит ТВ менее 4-х часов еженедельно.
Американские исследователи из клиники Майо (Mayo Clinic) в Рочестере (Rochester) изучили истории болезней более 8 000 мужчин, обращавшихся за медицинской помощью в связи с проблемами при попытке зачать ребенка. Теперь сотрудники клиники называют 5 наиболее распространенных факторов, которые, не считая болезней, являются основной причиной значительного ухудшения качества спермы.
1. К бесплодию может приводить контакт с промышленными химикатами: ядохимикатами, используемыми в сельском хозяйстве, и некоторыми лакокрасочными материалами.
2. Значительно ухудшает качество спермы накопление в организме тяжелых металлов, в первую очередь, наиболее опасного и одновременно самого распространенного вокруг свинца.
3. Воздействие радиоактивного излучения также может привести к уменьшению числа жизнеспособных сперматозоидов. Подобным эффектом обладает не только радиотерапия раковых опухолей, но и повторные рентгенографические исследования, при которых облучается нижняя часть живота.
4. Повышение температуры яичек (например, при частом посещении сауны) крайне отрицательно влияет на сперму. С этой точки зрения привычка работать на ноутбуке, лежащем на коленях, тоже может иметь самые отрицательные последствия.
5. Регулярное катание на велосипеде — тоже «скрытая угроза» для мужской фертильности. Хотя такая езда очень полезна для сердца и сосудов, она может отрицательно сказаться на функции яичек из-за давления, оказываемого седлом.
На способность мужчины к оплодотворению влияют множество факторов повседневной жизни, и подавляющее большинство не способствует улучшению качества спермы. Кроме очевидных, вроде болезней, есть факторы скрытого влияния, безобидные только на первый взгляд.
За минувшие 10-15 лет число бесплодных мужчин во всем мире увеличилось в несколько раз — ученым еще предстоит выяснить причины этого явления.
Сегодня медики изучают отдельные факторы, влияющие на качество спермы и, кроме явных, например, последствий заболеваний яичек или нарушения кровотока вокруг яичек, часто обнаруживают скрытые.
Британские исследователи установили, что у мужчин, которые смотрят телевизор в течение более 20 часов в неделю, количество жизнеспособных сперматозоидов в эякуляте в среднем почти в 2 раза меньше чем у тех, кто смотрит ТВ менее 4-х часов еженедельно.
Американские исследователи из клиники Майо (Mayo Clinic) в Рочестере (Rochester) изучили истории болезней более 8 000 мужчин, обращавшихся за медицинской помощью в связи с проблемами при попытке зачать ребенка. Теперь сотрудники клиники называют 5 наиболее распространенных факторов, которые, не считая болезней, являются основной причиной значительного ухудшения качества спермы.
1. К бесплодию может приводить контакт с промышленными химикатами: ядохимикатами, используемыми в сельском хозяйстве, и некоторыми лакокрасочными материалами.
2. Значительно ухудшает качество спермы накопление в организме тяжелых металлов, в первую очередь, наиболее опасного и одновременно самого распространенного вокруг свинца.
3. Воздействие радиоактивного излучения также может привести к уменьшению числа жизнеспособных сперматозоидов. Подобным эффектом обладает не только радиотерапия раковых опухолей, но и повторные рентгенографические исследования, при которых облучается нижняя часть живота.
4. Повышение температуры яичек (например, при частом посещении сауны) крайне отрицательно влияет на сперму. С этой точки зрения привычка работать на ноутбуке, лежащем на коленях, тоже может иметь самые отрицательные последствия.
5. Регулярное катание на велосипеде — тоже «скрытая угроза» для мужской фертильности. Хотя такая езда очень полезна для сердца и сосудов, она может отрицательно сказаться на функции яичек из-за давления, оказываемого седлом


пятница, 21 марта 2014 г.

машклар

ЖИСМОНИЙ ҲАРАКАТ - СОҒЛОМЛАШТИРУВЧИ КУЧ

Ҳаракат умрга баракат, дейдилар. Бу гапда чуқур маъно бор.

Чунки, жисмоний ҳаракат билан мунтазам шуғулланиб туриш организмда ёғлар алмашинувини меъёрлаштиради ва атеросклероз касаллигининг олдини олади. Доимий машқлар юрак мускулини қон билан таъминловчи артериялар ишига ижобий таъсир этиб, қоннинг юришини яхшилайди. Фаол ҳаракатлар таъсирида қоннинг эритроцитлар миқдори кўпайиб, модда алмашинуви янада яхшиланади. Жисмоний ва ақлий иш қобилияти ортади. Кам ҳаракатлилик туфайли, кишининг фаоллиги сусайиб, сиҳат-саломатлиги ёмонлашади.
Бундай ҳолат тиббиётда гиподинамия (кам ҳаракатчанлик) ва гипокинезия (мускуллар ҳаракатининг сусайиши) дейилади. Кам ҳаракатлилик туфайли, энг аввало марказий нерв тизими хасталанади, уйқу бузилади, мантиқий фикрлашда хатоликларга йўл қўйилади, диққатни бир жойга жамлаш қийинлашади, ҳаракатни уйғунлаштириш ва вақтни ҳис этиш қобилияти пасаяди.
Хўш, ана шундай ҳолатлар, яъни гиподинамия ва гипокинезиянинг бугунги кунда аҳоли орасида кўпайиб бораётганига сабаб нима?
Бунинг асосий сабаби, аввало кишилар ҳаётининг моддий ва маиший жиҳатдан яхшиланганлиги, меҳнат шароитларининг енгиллашганлигидир. Ишлаб чиқариш соҳалари ўта тараққий этаётганлиги учун кишилар тобора камҳаракат бўлиб бормоқда, жисмоний меҳнат асосан механизмлар, машиналар ва компьютерлар зиммасига юкланмоқда. Кишиларнинг турмуш тарзида ҳам қатор ўзгаришлар рўй берди: энди уйни иситиш учун ўтин ёрилмайди, сув тайёр. Ишга автобус ёки енгил машиналарда борилади. Натижада камҳаракат кишилар касалликларга, биринчи навбатда юрак хасталигига мойил бўлиб қолаяпти.
Афсуски, ҳозирга қадар бадани қуруқшаган ёки кўпчиган, ҳали ёши 40 га етмасдан туриб танасида қарилик аломатлари яққол сезилиб турган кишиларни баъзан учратамиз. Уларнинг яшаш тарзига разм солсак, камҳаракатлилик, меъёридан ортиқ овқат ейиш, сигарета чекиш, ичкилик ичиш туфайли бир маротаба инъом этилган ҳаётнинг қадрига етмаётганликлари аён бўлади. Чунки жисмоний фаоллик кишилар учун нафақат маънавий, балки муҳим биологик зарурат ҳамдир.
Канадалик машҳур нейрофизиолог Ганс Селье «Агар биз мускулларимизни машқ қилдирмасак, улар шалвираб қолиб, атрофияга учрайди, негаки, меҳнат бизга ҳаво, озиқ-овқат, уйқу каби зарурдир» деганида ҳақ эди.
Чиндан ҳам фаол ҳаракат ёрдамида киши ҳаётидаги руҳий кечинмалардан ўзини чалғитиш мумкин. Киши асабий ҳолатларни куч талаб қиладиган жисмоний машқларни бажариш орқали енгиб ўтади. Абу Али ибн Сино таъкидлаганидек, «бадантарбияни тарк этган одам кўпинча ҳароб бўлади, чунки ҳаракатсиз қолган аъзоларнинг қуввати заифлашади».
Бундан икки ярим минг йил аввал Юнонистонда улкан қоя тошлардан бирига «Агар сен бақувват бўлишни истасанг — югур, чиройли бўлишни истасанг — югур, ақлли бўлишни истасанг ҳам югур» деган ҳикматли сўзлар ўйиб ёзилган. Камҳаракатлилик ва ақлий фаолият билан доимий шуғулланиш ўқувчи ва талабаларнинг организмига ҳам маълум маънода салбий таъсир кўрсатади. Бундай пайтда улар тез чарчаб, дарсни яхши ўзлаштира олмайдилар. Аслида спорт билан шуғулланиш ўсмир йигит-қизларнинг соғ-саломат ва маънавий етук шахс бўлиб етишишлари учун ҳам жуда фойдали. Шуни унутмаслик керакки, ҳаракат фаоллиги чекланган ҳар қандай ёшдаги киши юқумли касалликларга тез берилувчан бўлиб қолади. Шундай экан, ҳар бир одам ҳеч бўлмаганда кечқурун сайр қилиши, эрталаб енгил бадантарбия билан шуғулланиши, боғдаги юмушларни бажариши мумкин.
Жисмонан бақувват соғлом одам шавқ-завқ билан ҳаёт кечиради, дард ҳам яқин йўламайди.
Шунинг учун биз сизга кундалик тетиклаштирувчи машқларни бажаришингизни тавсия қиламиз:
1-машқ:
Стол ёки стул қиррасини ушлаб, чўккаланг. Сўнг ўтиринг. Оёқ учида туринг — бир, ўтиринг, тиззаларни ёзинг — икки, оёқ учида туринг — уч, товонни босинг — тўрт.
2-машқ:
Қўлларни столга қўйинг ва бир неча марта оёқ учида кўтарилинг, сўнг оёқларни икки қадам орқага ташланг, гавда сал эгилган ҳолатда бўлсин. Гавдангиз билан ўнг ва чапга айланма ҳаракат қилинг.
3-машқ:
Қўлларни кўкракка қўйинг. Бўйин ва елкани бў-шаштириб, эгилинг, ҳар эгилганда танани олд томонидан юқоридан пастга-тиззагача, кейин тўпиққача, қўлингиз етганча силанг.
4-машқ:
Оёқларни елка кенглигида очиб, чап оёқни букинг, қўлларни эса ўнг оёқ томон чўзинг ва аксинча бажаринг.
5-машқ:
Оёқларни елка кенглигидан кенгроқ қўйинг, чап оёқни букиб, қўлларингизни оёқ панжасига теккизинг. Агар машқни бажаришга қийналсангиз, яхшиси оёқ учига чап қўлни теккизиб, ўнг қўлни белга қўйинг. Шу машқни ўнг томон билан ҳам такрорланг.
6-машқ:
Оёқлар елка кенглигида, қўллар белда туради. Чап томонга эгилиб, ўнг қўлни бош устига кўтаринг ва аксинча бажаринг.

Маъмура САЛОМОВА, Ўзбекистон Давлат Жисмоний тарбия институтининг «Спорт тиббиёти ва Даволовчи жисмоний тарбия» кафедраси ўқитувчиси.




четверг, 20 марта 2014 г.

япон софораси

Япон софораси

Япон софораси (лотинча Styphnolobium japonicum) баланд бўйли дарахт бўлиб, 25 метргача боради.

Барги тухумсимон. Гуллари сариқ-оқ тусда бўлади. Июнда гуллаб, меваси сентябрь-октябрда пишиб етилади. Бу дарахтнинг 10 га яқин тури мавжуд. Ёввойи ҳолда Жанубий Хитой ва Японияда ўсади.
 Япон софораси айни пайтда 100га яқин мамлакатларда экилади. У манзарали дарахт сифатида кўкаламзорлаштириш мақсадида экилиб, ўстирилади. Айниқса, Кавказ, Қрим, Марказий Осиёда кенг тарқалган. Истироҳат боғларида, кўчаларда махсус манзара тариқасида кўчати ўтқазилади.
Япон софораси фармацевтика саноатида хом ашё сифатида ғоят қадрланади. Инчунун, у бир қатор хасталикларни даволашда яхши самара беради. Сабаби, таркибида фойдали моддалар бисёр. Жумладан, рутин, гликозид, ошловчи моддалар, алколоидлар, органик кислоталар, дармон-дори — С (аскорбин кислотаси) мавжуд. Уруғида 10 % ёғсимон мой бор.

Халқ табобатида Япон софораси қон босими кўтарилганида, ичбуруғ, ошқозон (меъда) ва ўн икки бармоқли ичак ярасида, ички қон кетишида ижобий самара беради.

Бунда Япон софораси мевасининг спиртдаги тиндирма (настойка)сидан фойдаланилади. Спиртли тиндирма ташқи муолажада ҳам қўлланилади, яъни чуқур ва йирингли яраларни даволашда бактерицид омил сифатида тавсия этилади. Тиббиётда шамоллашга қар-ши самарали восита ҳисобланади.
Стоматология амалиётида ҳам малҳам бўла олади. Чунончи, спиртли тиндирмаси пародонтоз, стоматит ва  бошқа оғиз бўшлиғи хасталикларида яхши наф келтиради.
Уй шароитида тайёрлаш усуллари:
1. 3 ош қошиқ майдаланган софора меваси (50 гр.)-га 500 мл. 70%ли тиббий спирт қўшилади. 15 кун мобайнида хона ҳароратида сақлашга қўйилади, кейин сузилади. Тайёр бўлган тиндирма юқорида қайд этилган хасталикларни даволашда кунига 20-30 томчидан таомдан 15 дақиқа олдин ичилади.
2. 2 ош қошиқ қуритилган софора гуллари ва шохчаларига 400 мл. қайноқ сув қўшилади-да, 15 да-қиқа мобайнида паст оловда қайнатилади. Совигач, сузилиб, 30мл.дан 3 маҳал таомдан олдин ичилади.

Мана шу муолажа усуллари ёрдамида юқори қон босими (гипертония) ва ошқозон яраси хасталигидан қийналганлар шифо топиши мумкин. 

 Япон софораси гулларидан олинган дори омиллари кенг кўламда ишлатилади. Бод (ревматизм), нурланиш хасталигида, диабетда, гломерулонефрит, тромбопенит хасталикларида шифо бағишлайди.



среда, 19 марта 2014 г.



Ассалому-алайкум қадирли ватандошлар
Ҳурматли дўстлар,акалар,     опа-сингиллар!
3000 минг йилдирки Наврўз дунё бўйлаб миллонлаб одамларнинг умид
лахзалари бўлиб келади.Биз орзиқиб кутадиган бахор,яшариш ва янгиланиш
 рамзи Наврўзи олам қутлуғ қадам ила ўлкамизга кириб келмоқда.
Наврўз барчамиз учун азал-азалдан аввало табиат уйғониши,шарқано янги
йил дебончаси, энг қадимий асл  миллий байрам сифатида  мўтадил
фурсатдан фойдаланиб ,мунаввар кунларда  она табиатдан  бахра олиб
,сумалак,халим ,гўжа ва куксомса каби бахорий неъматлар тортилган
дастирхон артофига Наврўз қувончларини ўз яқинлари ,аразлашган
дўсту-ёрлар,опа-сингиллар,ака-укалар шу бахонада ярашиб бахорий
нематлардан бархам кўришларини ОЛЛОХИМдан сўраб қоламан. Барчангизга
сихат-саломатлик,тинч-тотувлик тилаб хурмат ва эхтиром ила Абдукодир
Саттаров
Кенг оламга гуллар сочиб,
              сащий былиб, келар Наврыз,
Тонг сащарда сабо былиб,
              =ирлар ошиб, елар Наврыз!   

Харир либослар эгнида,
             келинчакдек нозланади,
Бутун борли= - табиатни
             гуллар билан белар Наврыз!


вторник, 18 марта 2014 г.

олчанинг хусусиятлари

Олчанинг фойдали хусусиятлари

Халқ табобатида олча сувини трахеитлар, бронхитларда балғам кўчирувчи восита сифатида, меваларининг этидан сувда тайёрланган экстрактларини эса шамоллашга алоқадор касалликларда иссиқни туширувчи восита сифатида фойдаланилади. Шунингдек, олча иштаҳани кучайтириш учун кўнгилни очадиган ҳамда камқонликка даво бўладиган дори сифатида ишлатилади.
Шамоллашга алоқадор ва ҳар хил иситма касалликларида олча суви, шарбати, мураббоси, қоқисидан тайёрланган қайнатмаси умуман кўнгилни очиб, тонусни кучайтирадиган восита сифатида қўлланилади. Гулларидан дамланган чойи, шохларидан тайёрланган қайнатмаси ва баргларининг дамламаси билан милк яллиғланган пайтда, ангинада ва бадан куйган пайтда оғиз ва томоқни чайилади ва куйган жойларга қўйилади.
Қадимги ҳакимларга кўра, олча мевалари қувватга киргизади, қонни кўпайтиради, чанқоқни қолдиради.
Олча ични қотирадиган хусусиятга ҳам эга. Унинг бу хусусияти янги мевасидан кўра қоқисида кучлироқдир.
Замонавий табобатда олчадан иштаҳа очиш учун, сийдик ҳайдайдиган, балғам кўчирадиган, яллиғланишга қарши таъсир кўрсатадиган, антисептик, антианемик, энтисклеротик восита тариқасида фойдаланилади.
Олча таркибидаги кумаринлар ва оксикумаринлар қон ивувчанлиги кўпайиб кетган маҳалларда яхшигина шифобахш таъсир кўрсатади. Шу сабаб олча миокард инфарктини бошидан кечирган одамларга фойдалидир.
Олча меваларида яллиғланишга қарши ва буриштирувчи таъсир кўрсатадиган ҳамда ичакдан заҳарли моддалар сурилишини камайтирадиган пектин бор.
Олча мева барглари ва навдаларидан тайёрланган қайнатма яллиғланишга, ревматизмга қарши ва қон тўхтатувчи хусусиятга эга. Бу қайнатма баданга шиш келганда ва ҳайз пайтида кўп қон кетаётганда қўлланилади.
Олча мевасининг эти ва суви антисептик хусусиятга эга бўлиб, микробларга қарши таъсир кўрсатади.

Абдулъазиз Муҳаммадёр тайёрлади


воскресенье, 16 марта 2014 г.

каримаслик сирлари

ҚАРИМАСЛИК СИРЛАРИ
Бисмиллоҳир рахмонир раҳим!



Тўрт хил даражага эгадир овқат,
Дейшар шухратли табиблар хар вақт.
Биринчисин аввал қилайин баён,
                                             Ошқозон овқатга тўлганин замон!
         
            Иссиқ ё совуқлик ортмаса агар,
            Биринчи даражада шудир ,топ хабар.
            Яна агар овқат ейилган замон,
             Иссиқ ё совуқлик ошса ногохон

           Тезгина касаллик бўлади бўлади содир
            Билгин-ки,икинчи даража шудир.
           Овқатдан сўнг мижоз ўзгарса агар,
           Ва лекин тинч ўтиб кетса бехатар.

           Шудир учунчиси бесўз ,бекалом,
           Аммо ,тўртинчида ўзгарар тамом.
          Киши табиати ўзгарар чунон,
          Билмайди бу ерми ва ёки осмон.

          Овқатдан юз берса агар ушбу хол,
          У овқат эмасдир ,у захри  қаттол.
          Оғзига қанча ким дори солади,
          Биров ўлиб ,биров тирик қолади.
Илм-фаннинг ,техниканинг ривожланиши озиқ-овқат етиштириш ,тайёрлаш ва истемол қилиш борасида хам маълум ўзгаришлар кераклигини тақазо қилмоқда .
 Шунингдек ,келажак авлоднинг соглам ,жисмонон  бақуват бўлиш масаласига ўта жиддий ёндашишимиз зарурдир . Тўғри бу вазифа янгилик эмас, ўтмишда хам улуғ алломалар  озмунча ишлар қилишмаган дейсиз.?Бу сохада бугунги кунда  хам олимларимиз илмий  ва амалий ишларни олиб боришмоқда.Шундай экан бу эзгу ишга биз хам денгиздан бир томчи сифатида ўз улушимизни қўшсак ,деган умидда қалам тебратмоқдамиз.Қуйдагиларни бир маромда истемол килганлар оллохим берган умр ни кўриб доим тетик буладилар.
                    Нонушта  .

Нонушта –тўғри овқатланиш борасидаги биринчи қадамдир.Кундалик соғлам хаёт бўлишини бошлаб берувчи омил. Нонуштанинг қандай бўлиши тушлик ва шомлик таомларнинг таркиби ва хазмига таъсир кўрсатади.
Эрталабки нонуштадан олдин нахорлик бор.Нахорлик –нонуштага кириш  учун ,уни бошлаш учун ўта мухим.Лекин энг қизиғи шу-ки ,нахорликдан аввал  уни бошлаб берувчи сахарлик бордир
Нонушта қуйдаги босқичлардан амалга оширилар экан.:
1.Сахарлик
2.нохорлик.
3.нонушта.
Сахарликда (соат 5 лар атрофида)уч пиёла толий сувга бир ош қошиқ тарёк асалдан солиб, аралаштириб  ичиб олиш керак.Савол туғилади толий сув нима деб? Сиз чойгумда сувни ўтга қўйиб ,қайнатдингиз ва уни совитдингиз.Сиз энди у сувни совутгичнинг музхонасига қўйиб ,музлатиб ,сўнг уни музхонадан олиб қўйиб эритдингиз.Маълум вақтдан сўнг у эриб хона темпратурасига (хароратига)келиб қолади.Бундай сув толий сув дейлади.
  Асални нон ва овқат билан ейиш зарардир.Асални сахарда истемол қилганингизда  у нонуштагача баданга сингиб даволашга утади.Сахарда истемол қилинган асал асосан ўпка ва ошқозон-ичак йўлларида тез ва яхши сўрилади.
Энди сахарликка келсак унда сиз уч ош қошиқ зайтун мойини ( 40г) ичишнгиз мумкин.Зайтун ёғи хамма аъзоларга хам овкат хам давордир.Зайтун ёгидан сўнг 100г творог истемол қилинг.Яна творогга бир ош қошиқ шакар қўшиб истемол қилганингиз мақулдир.Кўпчилик билмайди-ки творог жигар учун севимли озуқалигини!Ана энди барча аъзолар аста секин уйғона бошлади. Бирор соат утказиб энди нонушта килишингиз мумкиндир.
Нонуштага бир сиқим кишмиш,бир сиқим бодом,3-5та ёнглқ,1-2 бурда суви қочгвн  нон ва 4-5 пиёла кўк чойё наматак ё дўлана чой ичган макулдир.Нон масаласига тўхталсак,инсон организими учун энг макбул нон бу кепакла нондир.Бозорларда бу нон дехконлар томонидан олиб келиб сотилади.Дуконларда эса кора ёки ок ундан килингини сотилади.Ейилган мақсулотларга келсак майиз эрталабки юрак учун озуқа манбаидир
Хадисда келди-ки ,майиздан хар он,
Тановул айлангиз ,ажойиб дармон!
Балғамни тиндирар,сафро сўндирар,
Асабни мустахкам қилар бегумон
        Ёки
Хадиснинг давомин эшит ,эй одам,
Майиздан сўнади хатто ғазаб хам.
Юракни бақувват қилади майиз,
Юракнинг ишига беради ёрдам!
.Ёнғоқ эса мияни озуқалантирувчи озуқа манбаидир
Раис аъзоларга қувватдир ёнғоқ
Хусусан ,мияга куч берархар чоқ.
Ички сезгиларни бақувват қилар,
Жинсий қувватни хам оширир бироқ
   Ёки
Агар кекса эсанг ,сўзга қулоқ сол,
Уруғи олинган майиз топу ол.!
Оқ анжирдан унга қўшиб егин-ки,
Сен учун энг лойиқ таом ,ёдлаб ол
.Тўғри ,ёнғоқ хамма бошқа аъзоларингиз учун ўта мухим .Лекин инсондаги энг азаз аъзо бу бошдир.У хамма ишни бажаришда буйруқчи марказдир.Энди бодомга келсак ,бу мускуллар учун авваломбор озуқадир
Арабча лавз,форсча бўлади бодом
Еганлар семириб бўлар хўп андом!
Хулликда ўртача бўлар ширини,Қуруқ-иссиқ бўлар аччиғи уни.
Аччиғи тўйимли овқат бўлмайди
Жило бериб ,яна тўсиқ очади.
Ширин бодом бўлар йўтал учун наф
Жигар ичра тўсиқ бўлса қилар даф

.Бундан ташқари у қонни хар тамонлама яхшилайди,кўпайтиради,ва қўшни органларга беради Буларга қиш фаслида тут қоқисини ва ўрик қоқисини қўшишимиз мумкин..Юкорида биз келтирган озуқалар асосан қиш,бахор ва куз фаслига  мужаллангандир.Ёз фаслида эса нонуштага  қора ва хусайни узум ва нон истемол қилиш мумкин.Ана энди эрталабки нонуштадан сўнг тушликка новбат келди.Асосан эрталабки нонушта яхши бўлса тушликда унча таълаб бўлмайди.Тушликда кўпроқ мева ,савсовотлар,полиз махсулотларидан истемол килган мақулдир.Тушлик бир неча куринишда булиши мумкин:
а) хохлаган хул ёки қуруқ мевалар билан нон,чой иссик овкатлар истемол қилиш,
б) аччиқ-чуччук ва нон билан иссиқ овкатлар истемол қилиш,
в) сутни 40 даражагача иситиб  унга нон тўғраб истемол қилиш.
Г)торвуз билан нон еб чой ичиш.
Торвузким-ёз ойи жонга халоват,
Чанқаган одамга беради рохат
Ўзининг хўл-совук мижози билан
Танани совутар,сўнар харорат.
     Ёки
Тарвузким,сафрони сўндирар хар дам,
Пешоб хайдар ундан еганда одам
Суюқ қонлар пайдо бўлади ундан,
Вужудинга хўллик ато қилар хам
Эслатиб ўтаман истемол қилинадиган нон албатта суви қочган булиши ва кепакли бўлиши шарт.Жуда бўлмаганда  “серий” бухонка нон хам маъқул.Чойларга келсак хамма турдаги гиёх чойлар ва қайнаган сув хам бўлаверади.
  Қовун истемол масаласига келсак ,уни тушликдан шомгача хеч нарсасиз  ўзинигина истемол қилишингиз мумкин.Бу борада халқимизда ажойиб мақол бор:Қовун есанг саҳар е,саҳар емасанг захар е:Бу билан қовунни оч коринга бирор нарса қўшмасдан ўзини истемол қил демоқчи.
Қовундан мияга хўллик бўлар ёр,
Баданга шу хислат етади такрор.
Танага семизлик ато қилади,
Тиқилма очувчи хислати хам бор.
   Ёки унинг уруғи тўғрисида тўхталсак:
Қовун уруғлари хайдайди пешоб,
Буйрагу қовуқни тозалар шитоб,
Ични юмшатади,хисни қўзғар
Иссиқ йўтал кетар,гувохдир китоб

ШОМлик инсоннинг бир кунлик овқатланишининг охирги мухим нуқтаси хисобланади.
 Шомликда бирор бир суюқ ёки қуюқ иссиқ овқат ташкил қилинади.Бироқ тўйлар бор,турли базм байрамлар ,морасимлар ,ўтиришлар ва гаплар бор.Унда шомлик бошқача тус олади.Булардан истисно тарзида биз оддий кундалик шомлик устида тўхтаймиз.Аввало шомликни тўртга бўлиб олсак,болалар шомлиги,ўспиринлар шомлиги,ўрта яшар ёшлар шомлиги ва қариялар шомлиги.Шомликнинг мухим овқатлар қаторига қуйдагиларни жумладан:бир қатор кўкатлар ва ош кўулар,аччиқ-чучук-шакароб,турп,бодринг,қалампир,олма ёки узум сиркаси,зира,зирк,занжабил,куркума каби  махсулотлар бўлиши мумкин.Булар ичида ош кўклари деганимизда сельдер,петрушка,кўк пиёз,кашнич,укроп,кўк саримсоқ пиёз ва бошқа кўкатлар назарда тутилади.Шомликни 35-40 фойизини кўкатлар ташкил этса шомлик  тез ва осон хазм бўлади.Ш омга турли қуюқ овқатлардан ташқари ранг баранг суюқ овқатлар жамладан балик махсулатлридан хам истемол қилиш мумкин.Пишикчилик пайтларда хафтада бир икки сабзи.бодринг.ковок.узум сак шарбатлридан ичиб юришни тавсия этамиз.

  А). Ортиқча оғирликни йўқотиш; сиз овқатларни алохида тарзда тановул қилишни бошлагач, кўп ўтмай ўзингизни торттиргач хурсанд бўласиз. Сабаби сиздаги ортиқча килограмм йўқолади, белнинг йўғонлиги, қиёфага тўғри келмайдиган семиз қўллар ва бадандаги бўришиқ жойлар ғойиб бўлади. Афтсига 1,5 – 2,5 килограмдан ортиқча оғирлик ташланади.
Б)     Овқат хазм қилиш яхшилангач баданингиздаги хужайралар хам сувни кам талаб этади, қорин хам шишмайди, қоматингиз хушбичим, хипча бўлиб қолади. Қорин тўйгизишга, овқатга талаб камаяди, бу демак, бир кеча – кундузлик истеъмол қилинадиган калория миқдори камаяди, шу билан бир қаторда сизнинг оғирлигингиз хам.
 Г). Қувватнинг ўсиши; Бир тоифадаги овқатни тановул қиларкансиз организм овқатни хазм қилишда организм анча кучни тежайди, оқибатда, сиз ўзингизга Янги қувват қуйилаётганини хис қила бошлайсиз.
Д) Яхши соғлиқ. Таомларни алохида қилиб ейиш ошқозон – ичак тизимига хордиқ беради ва бу, сиз ўзингизни тетик хис қилишингиз имконини беради, уйқу учун хам камроқ вақт керак бўлади. Сиз бардам бўлиб қолдингиз, чунки ошқозонингиздаги бир – бири билан мос келмайдиган овқатлар энди «низолашмайди». Буларнинг хаммаст соғломликни ва бахтиёрликни хис этиш имконини беради.

ОВҚАТНИ ХАЗМ ҚИЛИШ УЧУН ОРГАНИЗМГА  ҚАНЧА  ВАҚТ  КЕРАК ?

      Истеъмол қилинган озуқаларни сингдириш учун зарур бўладиган вақт оралиғи ва тавсия этиладиган овқатлар хақидаги ушбу маълумотдан фойдаланинг.
     Сув. Бўш ошқозонга ичилган сув дархол ичакка тушади.
     Шарбатлар. Мева, сабзавот шарбатлари ва бульонлар 15 – 20 дақиқада сингади.
     Ярим суюқ махсулотлар. Аралаштирилган салатлар (салат кўкати, сельдерей, бодринг ва помидорлар суюк холга келгунча аралаштирилади) суюқ овқат қаторида тановул қилинади, шунингдек сабзовот ва мевалар 20 – 30 дақиқа мобайнида хазм бўлади.
     Мевалар. Тарвуз. 20 дақиқада сингади. Битта овқатдан кейин ягона мева бўлиб қолсин. Қовунларнинг хазм бўлиши учун 30 дақиқа. Икки хил қовунни аралаштирсангиз хам, бироқ ярим килограмдан ортиқ еманг.
     Апельсин , узум хам сингиши учун ярим соат талаб этади. Ярим килограмгача ейиш мумкин.
     Олма, нок, шафтоли , олча ва бошқа  ярим ширин мевалар. Ҳазм бўлиш вақти  40 дақиқа. Бир маротаба ейишда 2 ёки 3 хилини 350 – 500 гр миқдорида тановвул қилиш мумкин.
     Хом сабзовотлар: Салат қилинадиган сабзовотлар – помидор, салат кукати, сельдерей, қизил ва Кўк қалампир ва бошқа ширали сабзовотлар хазм бўлиш вақти 30 – 40 дақиқа.
     Буғда ёки сувда пиширилган сабзовотлар. Кўкат. 40 дақиқада сингади.
     Кабачки, гулкарам, ловия, пиширилган жўхори 45 дақик ада хазм бўлади.
     Турп, сабзи, лавлаги ва бошка илдизмевали сабзавотлар 50 дақиқадан кам бўлмаган вақт талаб этади.
     Изох: Бу сабзавотларнинг 2 – 3 хилини қўшиш мумкин(хар бири 120 грамдан, умумий хисобда 240 грамдан кўп бўлмаган миқдорда). Ва авало кўкатлар, сўнг илдизмевали сабзавотлар истеъмол қилинади.
      Таркибида крахмал бўлган сабзовотлар – қовоқ, картошка ва бошқалар бир соат атрофидаги вакт мобайнида хазм бўлади. Ушбу сабзовотлардан бири дастурхонингизда асосий таом бўлиши лозим.
      Крахмалли овқатлар: Гуруч, гречка, оқланган тариқ, жухири уни, сўли, АРПА ёрмалари ўртача 60 – 90 дақиқа мобайнида сингади.
      Дуккаклилар – крахмаллар ва протеинлар, ловия, Кўк нўхот ва бошқалар хазм бўлиши учун 90 дақиқа зарур бўлади. Бир киши учун купи Билан 120 гр. Курук холда (210 гр. Пиширилган холда). Униг қуруқ холдаги 30 – 45 граммини 90 – 120 грамм гуруч Билан қушиб истеъмол килиш мумкин. Сояни гуручдан кейин истеъмол қилса хам бўлади. Чунки соянинг хазм бўлиши 120 дақиқани ташкил этади.
      Уруғлар ва ёнғоклар: Кунгабоқар, қовоқ, кунжут уруғлари икки соат мобайнида сингади. Писталарнинг икки турдагисини  30 граммдан 120 граммгача  истеъмол килиш мумкин. Бодом ерёнгок(хоми), ёнғоқларнинг хазм булиши учун 2,5 – 3 соат вакт керак бўлади. Улардан факат бир турдагисини, оғир жисмоний иш Билан банд булмасангиз, 90 граммдан кўп бўлмаган микдорда ейиш мумкин.
      Ёғсиз уй пишлоги, творог, бринза каби сут махсулотлари сингиши учун тахминан 90 дақиқа зарур бўлади. Бир марта учун 120 – 240 грамм кифоя килади. Ёғи олинмаган сутдан қилинган творог 2 соатда хазм бўлади. Бир ўтиришда 240 граммдан кўп бўлмаган микдорда истеъмол килинади. Шундай сутдан килинган каттик пишлок сингиши учун 4–5 соат зарур булади. Бир маротабада 60 – 120 грамм микдорида ейилади.
     Жониворлардан    олинадиган протеинлар хазми учун: тухум сариғига – 30 дакика, бутун тухумга – 45 дакика, 1 кунга – 1-2 дона тухум.
      Баликлар – 45-60 дақикқа, кўпи Билан 180 грамм, жўжжа – 1,5-2 соат. Кўпи Билан 120
грамм.
Эслатма:Бизларни марказимиз аъзолари тамонидан ишлаб чиқарилган қувват ва ёшартирувчи гиёхлар сотувга чиқди. Булар асосан қаришни олдини олиб инсонларга куч қувват бахш қилади
Фойдаланилган адабиётлар:
Сатаров А.Н.Абдурахманов Т.Р. ДАРДИНГА ДАВОМАН
М.Хасаний. Даволардан чиққан садолар
А.Саиддиннур.Халқ табобати сирлари
Абу Али ибн Сино гиёхлар сўзлашганда

Мурожат учун телефон +998-90-987-9-987.Электрон почтамиз : abduqodir sattarov<malham53@mail.ru>
Абдуқодир Сатторов
                                               “Малхам”   табобати маркази рахбари, халқ табиби.